EnergiWatch

Klimaminister beskyldes for vildledning i læserbrev

Balladen om politisk pres på Klimarådet fortsætter. Klimaministeren kritiseres nu for at give forkerte oplysninger i et debatindlæg i Politiken.

Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Sagen om politisk pres på Klimarådet er langtfra slut. Nu anklages klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) for at vildlede offentligheden i et læserbrev til Politiken.

I læserbrevet, som blev bragt i Politiken 19. december, giver ministeren sin forklaring på den uenighed, der i november 2015 opstod mellem ham og Klimarådets daværende formand, Peter Birch Sørensen – en konflikt, der kulminerede for tre uger siden, da Lilleholt valgte at udskifte Birch Sørensen som formand for Klimarådet i det, der er kaldt en politisk fyring.

Klimarådet havde i 2015 lavet sin første rapport nogensinde, om hvordan man kunne nå det klimamål, der i 2014 var vedtaget af et folketingsflertal bestående af venstrefløjen, Radikale og Konservative – at Danmark burde sænke sine CO2-udledninger med 40 procent fra 1990 til 2020.

Men før rapporten kunne udgives, blev der udskrevet valg, og Venstre dannede en snæver mindretalsregering. Så da Birch Sørensen og Lilleholt mødtes for at tale om rapporten, føg gnisterne. Ministeren mente, at det var forkert af rådet at kritisere regeringen for et mål, som regeringen ikke gik ind for – et synspunkt, han uddyber i sit læserbrev.

Han sammenligner det med, hvis de økonomiske vismænd pludselig fik lyst til at lave en rapport om VLAK-regeringens evne til at opfylde en socialdemokratisk plan. Men der går Lilleholt galt i byen, mener Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

"Man kan sagtens sige, at det ville være mest naturligt at rådgive regeringen om den politik, den har. Men jeg tror ikke, man kan sige, at Klimarådet er gået uden for sin bemyndigelse," siger han.

Faktisk er ministerens debatindlæg i Politiken så vildledende, at hvis han havde givet det samme svar til Folketinget, kunne han være kommet på kant med ministeransvarsloven, siger Sten Bønsing.

Lars Chr. Lilleholt fastholder over for Politiken, at han har ret.

Peter Birch Sørensen ønsker ikke at udtale sig om sagen, men henviser til et debatindlæg i fredagens udgave af Politiken.

Ny formand for Klimarådet: Vi er et uafhængigt ekspertorgan Statsministeren afviser at have fyret Klimarådets formand Erhvervsbosser kritiserer klimaplan Minister afviser blankt politisk pres på Klimarådet S kræver Lilleholt i samråd om opsagt klimaformand 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs