EnergiWatch

Nasdaq afviser at have fejlet i Aas' milliardkollaps

Lederen af råvarehandlen Nasdaq Commodities mener, der var styr på elspekulanten Einar Aas' dispositioner i dagene op til det dramatiske kollaps på elbørsen.

Chefen for råvarehandlen på Nasdaq Commodities i Oslo, Georg Aasen, afviser blankt, at der ikke blev ført løbende kontrol med elhandleren Einar Aas' positioner, som i september var ved at vælte elbørsen med positioner, der gik langt ud over, hvad han havde dækning for.

Det fastslog Georg Aasen i et indlæg på et seminar i Oslo torsdag, skriver E.24.

Siden Einar Aas kollapsede i september og var tæt på at udradere kapitalen i børsens sikkerhedsfond, som store energiselskaber efterfølgende måtte dække, har der ikke kun været kritik af den diskrete storspekulants dispositioner, men også af Nasdaq-børsen for, at Aas' milliardkollaps kollaps kunne udvikle sig så dramatisk, som tilfældet var.

Finanstilsyn snart klar med granskning af milliardkollaps på elbørs 

Dagen før kollapset, den 10. september, kontrollerede børsen, om Einar Aas' store positition i forskellen på de tyske og nordiske elpriser kunne holde, konstaterede børsen, at han ikke ville kunne klare tabet, hvorefter Nasdaq satte en tvangssalgsproses i gang.

"Siden 2011 var det den største pribevægelse mellem de tyske og nordiske elpriser," sagde Georg Aasen, der betegnede bevægelserne i markedet i dagene op til sammenbruddet som unormale.

Vattenfall overrasket over milliardtab på elbørs

Nasdaq-chef i krydsild om nordisk elbørs-kollaps 

Efter milliardchok på elbørs: Håber alle tager ved lære af det 

Storspekulant tabte i ugevis op til kollaps 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs