EnergiWatch

Regeringen indgår smal aftale om elbiler for de næste to år

Elbiler med en pris på op til 400.000 kroner bliver afgiftsfri de næste to år. Det vil ifølge regeringen give 1.000 nye elbiler – men det handler ikke om antallet, siger skatteministeren.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Regeringen har lovet, at der vil komme en aftale om elbiler inden nytår, og juleønsket ser også ud til at gå i opfyldelse.

Men det bliver ikke en bred aftale, hvor oppositionen er med, som målet var. Regeringen kritiseres for ikke at være ambitiøs nok, men det afviser skatteminister Karsten Lauritzen (V).

"De har ingen penge. Vi har lavet en finanslov med Dansk Folkeparti, hvor de har taget stort ansvar. Så har de naturligvis indflydelse på, hvad regeringen bruger pengene på. I stedet for at tage den fugl, man har i hånden, vil man have de ti på taget, men så er flokken fløjet," siger ministeren, som mener, at det ikke lykkes at finde en aftale på grund af det kommende folketingsvalg.

Derfor fremlægger han et lovforslag i Folketingssalen i næste uge, hvor borgerne får mulighed for at købe en elbil afgiftsfri op til 400.000 kroner de næste to år.

"Det vil give omkring 1000 nye elbiler, men det handler ikke så meget om antal, der er langt op til det mål, vi har. Men det handler mere om at få ro. Vi sikrer i regeringen, ved at lægge et lovforslag frem, at der ikke skal betales en bøjet 25-øre i afgift de næste to år for elbiler op til 400.000 kroner," siger han.

Det kritiserer oppositionen, for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede selv på folketingets talerstol, at der skulle være en million elbiler inden 2030.

Blandt de mest solgte elbiler i Danmark er det de facto kun Teslas Model S og Model X, der koster mere end 400.000 kr. Afgiftsfritagelsen dækker derimod modeller som Nissan Leaf, BMW i3, VW e-Golf og Hyundais Ioniq. Til gengæld forventes mange af de kommende elbiler på markedet, såsom Audis E-tron, Mercedes' EQC og Volvos elektriske V60'er at være for dyre til at blive fritaget for afgifter.

Danmark og Storbritannien fører an i kamp for klimaet

Benzinslugere optager p-pladser fra elbiler

"Christianborg-fnidder" forsinker aftale om elbiler

Regeringen tror stadig på billigere elbiler inden nytår

Forsiden lige nu

Potentielt MHI Vestas-projekt vokser med 2,2 GW

Med partnere fra olieindustrien begynder verdens største havmølleprojekt at antage nærmere form. MHI Vestas er udpeget til at levere blandt andet 12 MW-møller til projektet, der nu lyder på 3,4 gigawatt.

Vestas efterlyser national teststrategi

Behovet for at få testet vindmøller bliver stadig større, men det bliver stadig mere vanskeligt at få lov til at gøre i Danmark, konstaterer mølleproducenten.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere