EnergiWatch

Regeringen indgår smal aftale om elbiler for de næste to år

Elbiler med en pris på op til 400.000 kroner bliver afgiftsfri de næste to år. Det vil ifølge regeringen give 1.000 nye elbiler – men det handler ikke om antallet, siger skatteministeren.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Regeringen har lovet, at der vil komme en aftale om elbiler inden nytår, og juleønsket ser også ud til at gå i opfyldelse.

Men det bliver ikke en bred aftale, hvor oppositionen er med, som målet var. Regeringen kritiseres for ikke at være ambitiøs nok, men det afviser skatteminister Karsten Lauritzen (V).

"De har ingen penge. Vi har lavet en finanslov med Dansk Folkeparti, hvor de har taget stort ansvar. Så har de naturligvis indflydelse på, hvad regeringen bruger pengene på. I stedet for at tage den fugl, man har i hånden, vil man have de ti på taget, men så er flokken fløjet," siger ministeren, som mener, at det ikke lykkes at finde en aftale på grund af det kommende folketingsvalg.

Derfor fremlægger han et lovforslag i Folketingssalen i næste uge, hvor borgerne får mulighed for at købe en elbil afgiftsfri op til 400.000 kroner de næste to år.

"Det vil give omkring 1000 nye elbiler, men det handler ikke så meget om antal, der er langt op til det mål, vi har. Men det handler mere om at få ro. Vi sikrer i regeringen, ved at lægge et lovforslag frem, at der ikke skal betales en bøjet 25-øre i afgift de næste to år for elbiler op til 400.000 kroner," siger han.

Det kritiserer oppositionen, for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede selv på folketingets talerstol, at der skulle være en million elbiler inden 2030.

Blandt de mest solgte elbiler i Danmark er det de facto kun Teslas Model S og Model X, der koster mere end 400.000 kr. Afgiftsfritagelsen dækker derimod modeller som Nissan Leaf, BMW i3, VW e-Golf og Hyundais Ioniq. Til gengæld forventes mange af de kommende elbiler på markedet, såsom Audis E-tron, Mercedes' EQC og Volvos elektriske V60'er at være for dyre til at blive fritaget for afgifter.

Danmark og Storbritannien fører an i kamp for klimaet Benzinslugere optager p-pladser fra elbiler "Christianborg-fnidder" forsinker aftale om elbiler Regeringen tror stadig på billigere elbiler inden nytår 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs