EnergiWatch

Lilleholt: I dag er en mærkedag for den grønne omstilling i Danmark

For første gang nogensinde har vindmølle- og solcelleprojekter mødt hinanden i åben kamp om at få støttekroner. Det har ført til en massiv reduktion af behovet for at finansiere den grønne omstilling med penge fra statskassen, og det glæder energiministeren.

Foto: Ritzau Scanpix/Sophia Juliane Lydolph/

Det er en begejstret energiminister, som i dag har kunnet offentliggøre resultatet af det første teknologineutrale udbud af vedvarende energiprojekter herhjemme.

Tidligere på mandagen kunne Energistyrelsen løfte sløret for udbudsrunden, hvor Danmark står til at få opført vindmølle- og solcelleanlæg med en samlet kapacitet for 269 MW til en vægtet støttepris på bare 2,26 øre per kWh. Det er seks gange lavere end støtten under den tidligere ordning, hvor eksempelvis landvindmøller fik 25 øre per produceret kWh.

Lars Chr. Lilleholt kalder dagen for "en mærkedag."

"Jeg er super, super glad. Det er en mærkedag for den grønne omstilling i Danmark, at vi nu har fået et udbud på sol og vind med en gennemsnitspris på 2,26 øre per kilowattime. Tidligere har vi jo vænnet os til, at landvind har fået 25 øre som fast tillæg. Så det er en dejlig dag for danskernes pengepung og for statskassen," siger han.

Samlet bliver der givet støtte til tre vindmølleprojekter med en samlet kapacitet for i alt 169 MW og tre solcelleparker for 104 MW.

Udbuddet betyder blandt andet, at Danmark kan få sin største landvindmøllepark på 77 MW ved Jammerbugt og Vesthimmerlands kommuner, hvor projektet Thorup-Sletten har opnået et pristillæg op 1,98 øre per kWh. Samtidig kan budrunden betyde, at en solcellepark på 60 MW på Lolland ser dagens lys. Det vil blive landets næststørste.

"For mig at se er dette både resultatet af en markedsbaseret tilgang til VE-støtten, men det er også et resultat af den massive teknologiudvikling inden for både vind og sol. Mit håb er, at vi med det nye udbud kommer meget tæt på, at der snart ikke længere skal gives støtte til at producere grøn energi," forklarer Lilleholt.

Dansk VE-støtte styrtdykker efter auktion

Gør klar til fordobling

Energistyrelsen oplyser, at der blev budt ind med i alt 17 projekter. Heraf bliver seks altså realiseret.

Det er første gang, at teknologierne har måttet konkurrere om at få støttekroner i direkte auktioner. Formen på den nye støttemodel er fastlagt i forbindelse med en politisk aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Efter planen skal Energistyrelsen holde et lignende udbud i 2019.

"Denne gang holdt vi udbud over 254 mio. støttekroner, og til næste år bliver puljen dobbelt så stor (588 mio., red). Efter det er hele Folketinget jo blevet enige om at bruge en mia. om året de næste fem år på udbygningen. Så der kommer masser af grøn omstilling," siger Lars Chr. Lilleholt.

Af et faktaark om udbuddet fremgår det, at blandt andre Nrgi, SE Blue Renewables og Better Energy har vundet støtterettigheder.

Resultatet af udbudsrunden er også blevet taget godt imod hos industrien.

Interesseorganisationen Vindmølleindustrien mener ligesom ministeren, at dagen er historisk.

"I dag skriver vi energihistorie i Danmark. Landvind viser endnu en gang, at det er den billigste teknologi og det understreger, at samfundet bør satse endnu mere på landvind sammen med sol fremover, da de begge spiller en essentiel rolle for den grønne omstilling af energisystemet herhjemme, og nu til meget lave priser," udtaler direktør Jan Hylleberg, i en pressemeddelelse.

European Energy vil have havmøllerne tættere på folket

Personlig mærkedag

Også hos Dansk Energi mener chefkonsulent Kristine Grunnet, at man har opnået et flot resultat med budrunden.

"Afgørelsen på det ligeværdige udbud mellem landvind og sol er et flot resultat, som ikke overraskende viser, at landvind og sol er de billigste grønne energikilder. Allerede i dag leverer de to teknologier mere end 30 procent af vores elforbrug," udtaler hun.

"Min forventning er, at landbaseret vedvarende energi snart vil blive stillet op helt uden økonomisk støtte. Det har udviklet sig til en rentabel investering, der har en stor og stadigt stigende rolle i den grønne omstilling.

European Energy får støtte til to solanlæg

Lars Chr. Lilleholt siger, at resultatet af det teknologineutrale udbud også er en mærkedag for ham selv som minister.

"Det er også en mærkedag for mig. Vi havde en stor politisk diskussion om, hvorvidt man skulle give støtte som en fast afregningspris eller som et tillæg til elprisen. Vi har vagt det sidste. Det er godt, fordi hvis det viser sig, at elprisen udvikler anderledes end ellers, så er det virksomhederne, der bærer ansvaret, og ikke statskassen," siger han.

De projekter, som har opnået støtte, har allerede en godkendt lokalplan og er dermed vedtaget kommunalt. De har nu to år til at blive nettilsluttet.

Støttefri kystnære havparker kan være på vej

Dansk pensionskasse vil byde på Ørsteds elforretning

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs