Danske spydspidser skal booste energieksporten på nøglemarkeder

Dansk knowhow og erfaringer på energiområdet skal udbredes til to nye markeder med udnævnelsen af nye energirådgivere. I USA får den ene rådgiver udelukkende fokus på havvind.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De danske erfaringer med grøn omstilling, energieffektivitet og havvind skal bane vejen for nye eksportmarkeder. Derfor sætter det danske energiministerium nu turbo på indsatsen med dedikerede energirådgivere på udvalgte eksportmarkeder, samtidig med at man indgår i et tættere myndighedssamarbejde på energiområdet med en række lande.

USA, Tyskland og Storbritannien skal således fremover være indsatsområde for fire udstationerede energirådgivere. To af dem skal til USA, hvor den ene alene får fokus på havvindområdet, mens den anden får et mere bredt fokusområde med blandt andet forsyning og energieffektivitet.

"Vi har et ønske om at fordoble eksporten af energiteknologi fra de cirka 70 mia. kr. det var på i 2015 til mindst 140 mia. kr. i 2030. For at gøre det, er det helt nødvendigt, at vi hjælper erhvervslivet med at åbne døre på de rette markeder. Her er USA et meget vigtigt fokusområde, for det der sker med havvind derover er en kæmpe mulighed. Så det bliver et stærkt fokus for vores nye tiltag, og en del af den indsats vi kan gennemføre, for vi med energiaftalen valgte at styrke eksportordningen på energiområdet med 175 mio. kr.," siger energi- forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V).

Trængt eksport

Indsatsen på eksportområdet kan synes tiltrængt, al den stund Danmark de senere år har måtte se eksporten af grønne løsninger falde, på trods af et øget globalt fokus på CO2-venlige teknologier siden Paris-aftalen blev indgået i 2015.

Udførslen af vindmøller, biomasseanlæg og anden grøn energiteknologi fra Danmark gik sidste år tilbage for tredje år i træk. Alene fra 2016 til 2017 dykkede eksporten med 8,4 pct. til 39,2 mia. kr. – svarende til et fald på 3,6 mia. kr.

Faldet blev dog til en vis grad udlignet af en fremgang i den anslåede værdi af salg af energiservices til udlandet. Hvilket skønnes at være øget fra 8,2 til 9,9 mia. kr. Der er dog stor usikkerhed forbundet med opgørelsen af værdien af energiservice, hvorfor det samlede billede altså er negativt. En udvikling der især kan forklares ved at kigge mod vores nabo i syd, Tyskland.

Efter i flere år at have været det suverænt største eksportmarked er salget af energiteknologi mere end halveret over de seneste to år. Det på trods af at den samlede danske eksport til Tyskland ifølge den seneste version af DI's markedsfokus, og som tidligere beskrevet af EnergiWatch,steg med 1,4 pct. fra efteråret 2016 til 2017.

Af de næsten 25 milliarder, der blev eksporteret for til Tyskland i 2015, stod de grønne energiteknologier for fire femtedele af salget, mens de sidste år, 2016, kun udgjorde omkring tre femtedele af de 12,3 mia. kr., der blev solgt for syd for grænsen.

"Tingene går op og ned fra år til år, men grundlæggende tror vi på, at de danske virksomheder står så stærkt på energiområdet, at de kan vinde en meget stor del af det her marked. Samtidig med at vi skal øge eksporten, vil det også være til gavn for klimaet og hjælpe andre lande med deres grønne omstilling," siger Lars Christian Lilleholt.

Tyskland skal vendes

Tilbagegangen i Tyskland skyldes altovervejende den opbremsning, der har været i vindudbygningen i landet som følge af nye aktionsformer. I 2016 aftog Tyskland 31 procent af den samlede danske eksport fra vindmølleindustrien. I 2017 var det tal på blot 18 procent.

Der er dog så småt ved at komme gang i det tyske vindmarked igen, men det vil give øget dansk eksport er dog et åbent spørgsmål, da konkurrencen om opgaverne i den europæiske vindindustri blot bliver hårdere.

Netop derfor er det afgørende vigtig med en danske repræsentant på det tyske marked, der kan tale den danske energisektors sag, understreger Lars Christian Lilleholt.

"Tyskland har haft et svært år, men vi kan se, at der er et meget stort potentiale på markedet, og derfor er det helt afgørende, at vi nu myndighedernes side styrker vores relationer til landet på energiområdet. Vi tror på, at der vil komme et opsving i det tyske vindmarked igen, og derfor skal vi være klar med en mand på stedet," lyder det fra Lars Christian Lilleholt.

Også i Storbritannien må de grønne danske teknologier se sig presset af konkurrenter, ikke mindst fordi øgede krav om lokal produktion fylder mere og mere, efterhånden som Brexit nærmer sig. Men selv om Storbritannien er globalt ledende på udbygningen er havvind, er det ikke udelukkende her, den danske eksportindsats skal styrkes på energiområdet.

"Fjernvarme er et meget lovende område i Storbritannien. Vi har allerede set stor interesse for danske fjernvarmeløsninger i Skotland, og jeg skal selv om kort tid til London og tale med myndighederne om mulighederne inden for fjernvarme. En række andre britiske byer kigger også på teknologien, og netop inden for fjernvarme har Danmark en erfaring og viden, man ikke finder andre steder i verden," siger Lars Christian Lilleholt.

(Opdatering 5/10 kl. 12:35: Energiministeriet oplyser, at ministerrejsen til London er blevet aflyst kort tid efter EnergiWatchs interview med ministeren.)

Ud over de fire nye energirådgivere, der skal udsendes for Danmark, har energiministeriet også valgt Korea og Holland til nye samarbejdslande.

De hollandske myndigheder har i følge energiministeriet efterspurgt danske erfaringer inden for fjernvarmeområdet. Den hollandske forsyning er i dag stærkt domineret af gas i fjernvarmesystemet, men arbejder på omstilling til andre energiformer. Har kan blandt andet danske erfaringer med biomasse være brugbare.

Sydkorea har vedtaget ambitiøse målsætninger inden for vind, og her skal danske erfaringer inden for havvind bringes i spil. Ud over eksportordningens nu fem lande har Danmark i forvejen myndighedssamarbejde på energiområdet med Kina, Vietnam, Indien, Indonesien, Sydafrika, Etiopien, Tyrkiet, Ukraine og Mexico.

"Det vi tilbyder de danske virksomheder med vores nye energirådgivere og samarbejdsaftaler er, at vi styrke kontakten til myndighederne på de her markeder, og vi gør dialogen lidt lettere. Men det er virksomhederne selv, der skal lande aftalerne og sikre, at eksporten øger. Så det samarbejde ser jeg meget frem til," siger Lars Christian Lilleholt.

 

Regeringens vækstteam forventer resultater inden for to år 

Dansk vindeksport ramt af svagt, tysk marked 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også