EnergiWatch

Viking Link giver næsten ingen CO2-reduktion

Det kontroversielle elkabel mellem Danmark og Storbritannien kommer først til at give en reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2030. Selv da står effekten til at blive minimal.

Foto: Energinet.dk

Det er et dybt greb i lommen hos den danske stat, når man planlægger at etablere det 11 mia. kr. dyre Viking Link-kabel mellem det sydlige Jylland og Lincolnshire i Storbritannien. Kablet skal blandt andet sikre, at Danmark kan eksportere større dele af sin vindmøllestrøm, men Ingeniøren kan i dag fortælle, at kablet stort set ikke kommer til at betyde nogen co2-reduktion.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har ellers flere gange slået fast, at en bonus på co2-kontoen er en forudsætning for at poste de mange penge i kablet.

Ingeniøren henviser til et nyt notat fra Energistyrelsen, hvor det i en analyse anslås, at kablet kommer til at reducere den danske co2-udledning med bare 0,026 pct. i år 2030. Analysen er behæftet med stor usikkerhed. Kontorchef i Energistyrelsen Mikkel Sørensen oplyser til mediet, at det "ikke (er) overraskende, at den samlede CO2-emission ikke ændrer sig så markant" med kablets komme.

Han peger på, at kablet, hvis business case er blevet kritiseret fra flere sider, i sig selv vil mindske omkostningerne ved at integrere nye vedvarende energianlæg.

Viking Link skal efter planen være sat i drift med udgangen af 2023.

Nedgravning af ekstra 9 km elkabel er ikke nok for kritiske vestjyder Energinet: Håber på ny tidsplan for Viking Link snarest Energinet: Jyske elmaster nødvendige for grøn strøm Minister vil have planlagt jysk el-ledning i jorden 

Mere fra EnergiWatch

RWE langer ud efter Repower EU

Det tyske energiselskab frygter, at der er elementer i de nye EU-planer, som vil ende med at bremse udrulningen af brint, mens Repower EU også risikerer at ødelægge hele tanken med CO2-kvoter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs