EnergiWatch

Viking Link giver næsten ingen CO2-reduktion

Det kontroversielle elkabel mellem Danmark og Storbritannien kommer først til at give en reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2030. Selv da står effekten til at blive minimal.

Foto: Energinet.dk

Det er et dybt greb i lommen hos den danske stat, når man planlægger at etablere det 11 mia. kr. dyre Viking Link-kabel mellem det sydlige Jylland og Lincolnshire i Storbritannien. Kablet skal blandt andet sikre, at Danmark kan eksportere større dele af sin vindmøllestrøm, men Ingeniøren kan i dag fortælle, at kablet stort set ikke kommer til at betyde nogen co2-reduktion.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har ellers flere gange slået fast, at en bonus på co2-kontoen er en forudsætning for at poste de mange penge i kablet.

Ingeniøren henviser til et nyt notat fra Energistyrelsen, hvor det i en analyse anslås, at kablet kommer til at reducere den danske co2-udledning med bare 0,026 pct. i år 2030. Analysen er behæftet med stor usikkerhed. Kontorchef i Energistyrelsen Mikkel Sørensen oplyser til mediet, at det "ikke (er) overraskende, at den samlede CO2-emission ikke ændrer sig så markant" med kablets komme.

Han peger på, at kablet, hvis business case er blevet kritiseret fra flere sider, i sig selv vil mindske omkostningerne ved at integrere nye vedvarende energianlæg.

Viking Link skal efter planen være sat i drift med udgangen af 2023.

Nedgravning af ekstra 9 km elkabel er ikke nok for kritiske vestjyder Energinet: Håber på ny tidsplan for Viking Link snarest Energinet: Jyske elmaster nødvendige for grøn strøm Minister vil have planlagt jysk el-ledning i jorden 

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs