EnergiWatch

V-minister vil Klimarådet til livs

Eksempler på foreslåede klimaskatter og -afgifter bruges i ny bog som eksempler på "skattefinansieret lobbyisme" af minister og spindoktor, der vil nedlægge råd og give de sparede penge til politikerne.

Foto: Mathias Svold/Polfoto/Arkiv

Det Etiske Råd, De Økonomiske Råd og Klimarådet bør nedlægges. Det foreslår minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) og hendes spindoktor, Morten Flindt, i bogen Det forsømte folketing, der udkommer tirsdag. Det vil ifølge forfatterne medføre en besparelse på ca. 45 mio. kr., der i stedet skal anvendes til at hyre flere medarbejdere, som skal hjælpe folketingspolitikere med at udvikle politik.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge ministeren bedriver rådene "skattefinansieret lobbyisme". I bogen nævnes som eksemper herpå blandt andet Det Etiske Råds to år gamle forslag om at lægge en klimaafgift på oksekød og De Økonomiske Råds anbefaling om at genindføre en afgift på de brændeovne, der med den aktuelle afgiftsfritagelse fremstår som en af de største bidragsydere til den grønne danske omstilling.

"Vi bruger mange penge på de råd, som selv udvider deres mandat til at udtale sig om alt mellem himmel og jord. Vi burde hellere bruge de ressourcer på at lade Folketinget arbejde med de politiske forslag," siger Eva Kjer Hansen til avisen.

Det er ikke første gang, at stemmer i det største regeringsparti har ønsket at komme råd til livs. Forud for dannelsen af den nuværende VLAK-regering i 2016 ønskede Venstre angiveligt også at nedlægge Klimarådet, der blev oprettet som uafhængigt rådgivningsorgan af den tidligere SR-regering. En nedlægning som den konservative regeringspartner dog afviste.

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs