EnergiWatch

Kræftens Bekæmpelse frikender vindmøller for påvirkning af blodtryk og fødsler

Del 3 og 4 af den længe ventede helbredsundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er landet. Konklusionerne er, at der ikke er sammenhæng mellem vindmøllestøj og forhøjet blodtryk, fødselsvægt og for tidlig fødsel.

Foto: PR Eno Energy

(Opdateret kl. 15.07)

Del tre og fire af Kræftens Bekæmpelses helbredsundersøgelse er landet. Denne gang handler undersøgelserne om, hvorvidt vindmøllestøj påvirker blodtrykket og børns fødselsvægt.

I begge forhold bliver vindmøllerne frikendt.

I den tredje del, Pregnancy exposure to wind turbine noise and adverse birth outcomes: a nationwide cohort study, har forskerne kigget nærmere på, hvordit der er en sammenhæng mellem lang tids natlig udsættelse for vindmøllestøj og for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt.

"Den foreliggende undersøgelse understøtter ikke en sammenhæng mellem natlig vindmøllestøj og negative fødselsresultater. Der var imidlertid få tilfælde i de høje eksponeringsgrupper, og disse resultater taler for en genskabelse," anbefaler forskerne.

Forskerne har i den fjerde del, Long-term exposure to wind turbine noise and redemption of antihypertensive medication: A nationwide cohort study, kigget på, hvorvidt der er en sammenhæng mellem lang tids natlig udsættelse for vindmøllestøj og forhøjet blodtryk, når forbruget af blodtrykssænkende medicin anvendes som indikator for forhøjet blodtryk.

Her skriver forskerne: "Som konklusion understøtter den foreliggende undersøgelse ikke en sammenhæng mellem vindmøllestøj og forbruget af blodtryksænkende medicin."

Undersøgelserne blev sat i gang i 2013, og den består af i alt seks dele. Del tre og fire er blevet offentliggjort i henholdsvis Environmental Research (fødsels) og Environment International (forhøjet blodtryk).

Den første undersøgelse handlede om sammenhængen mellem vindmøllestøj og hjerte-karsygdomme. Konklusionen heri lyder, at der ikke er fundet noget "afgørende bevis" for en sammenhæng.

Den anden del handlede om sammenhæng mellem vindmøllestøj og højere risiko for diabetes, og her lød konklusionen, at "resultaterne af det aktuelle studie understøtter ikke en sammenhæng mellem langsigtet natlig udsættelse for WTN (vindmøllestøj, red.) og højere risiko for diabetes".

Industrien: Yderst positivt

I Danmarks Vindmølleforening glæder direktør Christian Kjær sig over, at der ikke er fundet en sammenhæng mellem vindmøllestøj og lav fødselsvægt og forhøjet blodtryk.

"Forskerne har nu i 4 undersøgelser ikke kunnet finde sundhedsskadelige virkninger af vindmøllestøj, og det er entydigt positivt. Der mangler nu offentliggørelsen af 2 delrapporter og vindbranchen ser frem til offentliggørelsen, som bliver en del af grundlaget for den fremtidige planlægning for vindmøller i Danmark," lyder det fra direktøren i en udtalelse.

Hos Vindmølleindustrien er den adm. direktør Jan Hylleberg også ganske tilfreds med resultaterne af studierne.

"Som også de tidligere artikler har konkluderet, så understreger de to nyeste artikler, at der ikke er en sammenhæng mellem vindmøllestøj og henholdsvis forhøjet blodtryk og fødselsvægt. Det er positivt og forhåbentligt vil artiklerne bidrage til at den usikkerhed som nogle måtte have, vil forsvinde på baggrund af de grundige studier og klare resultater," siger Jan Hylleberg i en meddelelse.

Med i alt fire offentliggjorte dele af undersøgelsen mangler der blot 2. De vil fokusere på depression og søvnforstyrrelser.

Vindmøller frikendes for sukkersyge

Første del af helbredsundersøgelsen klar

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Vestas vælger tysk logistikpartner i Nordamerika

Den danske vindmølleproducent, der fra årsskiftet skifter DSV ud med Mærsk som primær logistikpartner, får fremover distribueret komponenter og reservedele i Nordamerika af en tysk logistikvirksomhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs