EnergiWatch

Storspekulant tabte i ugevis op til kollaps

Handlere vurderer over for Dagens Næringliv, at den norske storspekulant i elpriserne, Einar Aas, må have stabt store summer længe inden det gik fuldstændig galt for ham og råvarebørsen Nasdaq Commodities.

Da det i sidste uge kom frem, at den erfarne trader og storspekulant i elpriserne på Nasdaq Commidities i Oslo, den nu fhv. rigmand Einar Aas, havde satset vildt og formentlig nu er personlig konkurs, må han ifølge handlere, som Dagens Næringsliv har talt med, have tabt store summer i flere uger.

Einar Aas har påført den nordiske råvarebørs Nasdaq Commodities et tab på omkring 100 mio. euro, efter han selv havde tabt tæt på 200 mio. euro, da Nasdaq overtog kontrollen,

Det er uklart, hvornår Einar Aas begyndte at bygge sin store position og satse på, at elpriserne i Tyskland og Norden skulle nærme sig hinanden i 2019. Men ifølge flere handlere må det have taget lang tid og formentlig flere uger at bygge så stor en position op.

"Problemer er, at der er så lille en likviditet i markedet, at det ikke tåler så store positioner," siger analysechef Tor Reier Lilleholt, analysechef i analysefirmaet Wattsight, til Dagens Næringsliv.

Virksomheder som danske Ørsted, norske Statkraft og finske Fortum m.fl. og kommer til at dække råvarebørsens tab, fordi Nasdaq Commodities har været nødsaget til at bruge op mod 100 mio. euro, ca. 745 mio. danske kr., på at dække tabene og betale Aas' modpart i de finansielle kontrakter. Pengene kommer fra en fond, som er beregnet til at agere stødpude, hvis en handlers tab overstiger de sikkerhedsstillelser, handlerne skal have på bankbogen for at være på børsen. En fond, der nu skal fyldes op af de øvrige aktører.

Nasdaq Commodites besluttede hurtigt at oprette en ny, midlertidig fond, som skal bruges til at dække tab hos konkursramte elhandlere.

Her er manden der har udløst choktilstande på det nordiske elbørsmarked

Ørsted må betale 15 mio. kr. efter løbsk norsk elhandler

Efter børsskandale: Nasdaq polstrer elmarkedet yderligere mod tab

Statkraft må slippe fem mio. euro til Nasdaq-fond

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere