EnergiWatch

Mandag optrapper Trump USA's toldstrid med Kina

I alt bliver kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder omfattet af den nye told. Satsen vil sandsynligvis blive ti procent, skriver Wall Street Journal. Oliepriserne stiger.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Evan Vucci

USA's præsident, Donald Trump, vil sandsynligvis allerede mandag tage et nyt skridt i handelsstriden med Kina ved at lægge told på næsten halvdelen af USA's årlige import af varer fra Kina.

Det oplyser kilder med indsigt i sagen til Wall Street Journal (WSJ) lørdag aften dansk tid. Nyhedsbureauet Reuters har efterfølgende også talt med kilder i den amerikanske centraladministration, som bekræfter avisens oplysninger.

I alt bliver kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder omfattet af den nye told. Satsen vil sandsynligvis blive ti procent, skriver WSJ.

Dermed går Trump mindre hårdt til værks end tidligere i år. Da lagde han en told på 25 procent på kinesisk import til en samlet værdi af 50 milliarder dollar.

Den amerikanske regering har før sagt, at samme sats var under overvejelse for den nye runde af forhøjelser, skriver AP.

Kina reagerede prompte på USA første toldforhøjelse ved at indføre samme sats på en tilsvarende import af amerikanske varer.

Fredag skrev Bloomberg News, at en annoncering af de nye toldsatser, som Trump længe har haft i støbeskeen, var udskudt på ubestemt tid.

Ifølge erhvervsmediets kilder skyldtes det, at den amerikanske regering ønskede at gennemgå høringssvar fra erhvervslivet.

Sidste år lød den årlige vareimport til USA fra Kina på 505 milliarder dollar. I år er importen til og med juli steget med ni procent ifølge Reuters.

Trump har gentagne gange beskyldt Kina for urent trav i samhandelen mellem verdens to største økonomier. Modsat beskylder kineserne USA for at løbe fra løfter, der er blevet givet under tidligere handelsforhandlinger.

Kina har desuden advaret om, at "toldkrigen" kan ramme USA som en boomerang.

"USA's individualistiske handelspolitik vil i sidste ende komme til at skade landets egne arbejdere og landmænd," lød det i juni fra handelsministeriet i Beijing.

Det nye skridt i handelsstriden sender oliepriserne op på både den europæiske referenceolie, Brent, og den amerikanske WTI-olie.

Den fortsat eskalerende handelskrig mellem USA og Kina skaber bekymring for et lavere globalt olieforbrug, hvilket ifølge Reuters modregner de amerikanske sanktioner mod Irans olieeksport.

"Markedets forventninger om lave olielagre er faldet, efter at sidste uges tal viste en stigning i olielagrene, alt imens investorerne havde sænket forventningerne til olieefterspørgslen," siger Wang Xiao, der er chefanalytiker i Guotai Junan Futures, til Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 77,99 dollar mod 77,70 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 68,95 dollar mod 68,40 dollar fredag eftermiddag.

Dansk havvindseventyr i USA plages af Trumps handelskrige 

Trumps næste toldskud mod Kina runder 1.000 milliarder kroner 

 

 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs