Lars Aagaard afviser forslag om erstatning af grundbeløb

Den adm. direktør i Dansk Energi mener ikke, at et nyt alternativ til grundbeløbet til de decentrale kraftværker er vejen frem til at løse udfordringen med faldende forsyningssikkerhed. (Opdateret)
Foto: Dansk Energi, PR
Foto: Dansk Energi, PR

Opdateret kl. 10.40 med kommentar fra Dansk Fjernvarme.

Dansk Fjernvarme oplyser til EnergiWatch, at de aldrig har sagt, at de ønsker et nyt grundbeløb til de decentrale kraftværker. I stedet ønsker brancheorganisationen, at Energinet melder ud, hvor store strategiske reserver, der er brug for, hvorefter de centrale og decentrale kraftværker kan byde ind med deres kapaciteter.

I sidste uge kunne vicedirektøren i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke fortælle til Altinget, at det er nødvendigt at finde en erstatning for grundbeløbet til de gasfyrede kraftvarmeværker, der bortfalder ved årsskiftet, for at bevare forsyningssikkerheden, der bliver truet af behovet af importeret strøm.

Den opfattelse er Lars Aagaard, der er adm. direktør i Dansk Energi, ikke enig i, fortæller han til Altinget. Han giver Kim Behnke ret i, at man skal tage forsyningssikkerheden alvorligt, og at der er brug for kraftværker, der kan fungere som strategiske reserver.

"Men kæden hopper af, når Kim Behnke kobler spørgsmålet om forsyningssikkerhed med behovet for at bevare en milliardstøtte til de decentrale kraftvarmeværker. Vi skal have et marked, som aflønner dem, der stiller reserverne til rådighed. Det er alle mod alle i et markedsstyret system," siger Lars Aagaard til mediet.

Lars Aagaard peger på, at det er det østlige Danmark, der er udsat, da hovedparten af gasanlæggene står i Jylland. Derfor mener han, at man bør lytte til Energinets advarsler om, at den østlige del af Danmark kan komme til at opleve problemer med strømudfald.

"Den grønne omstilling med mere vind og sol betyder, at traditionelle kraftværker leverer mindre el, og at flere lukker, samtidig med at elforbruget stiger. Energinets beregninger i "Redegørelse for Elforsyningssikkerhed" viser i forlængelse heraf, at effekttilstrækkeligheden i Østdanmark frem mod 2030 er faldende," skriver Energinet ifølge Altinget på sin hjemmeside.

Fjernvarmekunder risikerer årligt smæk på 4.000 kr. til nytår

15 varmeværker får støtte til store varmepumper

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også