EnergiWatch

Blå partier vil sælge statens aktier efter salg af Ørsteds elnet

Når Ørsted ikke længere har noget at gøre med vital infrastruktur, så er det ligesom at være investor i en hvilken som helst børsnoteret virksomhed, som ikke har betydning for vores infrastruktur, lyder det fra Anders Johansen, finansordfører i De Konservative.

Foto: Mathias Ørsborg Johansen

Ved at sælge sit danske elnet sætter Danmarks største energiselskab, Ørsted, 85 mia. kr. i spil.

Politikere siger, at statens begrundelse for at være aktionær i selskabet forsvinder i takt med salget af infrastrukturen i form af elnet. Det skriver Dagbladet Børsen.

Ørsted vil fokusere på en international udvidelse inden for havvind og er derfor på vej til at sælge sit danske elnet for over en million kunder. Staten vil dermed stå tilbage med et international vindselskab uden for infrastruktur, der får politikere til at overveje statens interesse i ejerskabet. I dag ejer staten 50 pct. af aktierne i Ørsted.

"Men når Ørsted ikke længere har noget at gøre med vital infrastruktur, så er det ligesom at være investor i en hvilken som helst børsnoteret virksomhed, som ikke har betydning for vores infrastruktur. Et selskab, der udvikler vindparker rundt om i verden, er jo ikke vitalt for Danmarks interesser, så er det på linje med et hvilket som helst developer-firma, uagtet at det er født ud af noget, som den danske stat har startet," siger Anders Johansen, som er finansordfører i De Konservative til Dagbladet Børsen.

Joachim B. Olsen, som er finansordfører i Liberal Alliance, bakker op om salget og mener ikke, der er nogen særlig grund til, at staten er aktionær i "sådan en virksomhed".´

Andre partier ser salget af infrastrukturen som mulighed for en god forretning for staten.

"Meget af det, Ørsted kommer til at lave, er jo ikke danske vindmøller, men vindmøller, der kommer til at stå rundt om i verden, og så bliver ejerskabet af Ørsted jo mere en business case end et ejerskab baseret på vital infrastruktur. Men jeg ser det sådan, at det er en god forretning," siger René Christensen, som er finansordfører i Dansk Folkeparti, til Børsen.

De Konservative og Liberal Alliance vil sælge Ørsted, mens Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokratiet holder fast i ejerskabet.

Regeringen vil beholde Ørsted-aktier: Vi skal have styr på infrastrukturen 

Køberne står på spring til Ørsteds eldistribution

Ørsted-chef: Der stilles en række krav for at sikre en ansvarlig køber 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs