EnergiWatch

Trump efter lussing til Merkel: Vores forhold er fremragende

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kaldte ellers Tyskland for "fange af Rusland" tidligere på dagen.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Evan Vucci

Den amerikanske præsident satte stemningen til onsdagens topmøde i Nato, da han onsdag formiddag for tændte kameraer konstaterede, at Tyskland var "fange af Rusland".

Han tilføjede, at Tyskland uden problemer kan bruge mange flere penge på forsvaret - som USA kræver.

Efter et bilateralt møde med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, konstaterer præsidenten så onsdag eftermiddag, at de to lande har et glimrende forhold.

"Vi har et rigtig, rigtig godt forhold til kansleren. Vi har et fremragende forhold til Tyskland," siger Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters til en mindre gruppe inviterede journalister.

Trump er utilfreds over, at Tyskland ikke er i nærheden af at bruge to procent af bnp på forsvar, som Nato-landene er enige om at arbejde hen imod. Tyskland ligger på 1,24 procent. USA ligger på 3,57 procent.

Trump afslører, at han sammen med Merkel har "diskuteret militærudgifter - talt om handel".

Da Angela Merkel kort efter blev bedt om at opsummere mødet med USA's præsident, skete det i en mere nøgtern, mindre humørpræget tone end Trumps.

Mødet var ifølge kansleren en "mulighed for at udveksle meninger om økonomisk udvikling og også om fremtiden for vore handelsrelationer".

Under et morgenmadsmøde onsdag med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, klagede den amerikanske præsident over, at Tyskland smider pengene i de forkerte kasser, når et stort gasbehov dækkes via køb i Rusland.

"De betaler milliarder af dollar til Rusland, og så skal vi forsvare dem mod Rusland," sagde Trump.

Tyskland er langtfra det eneste medlemsland, som ikke er i nærheden af at bruge to procent af bnp på forsvar. Kun syv europæiske lande lever op til - eller næsten op til - budgetmålet på to procent.

Trump i frontalangreb på Tyskland og Nord Stream 2 før Nato-topmøde

Sveriges regering siger ja til omstridt gasledning

Hjort afviser USA’s spionmistanke mod gasledning

USA annoncerer told for yderligere 200 milliarder mod Kina 

Mere fra EnergiWatch

"CCS er det relevante på den korte og mellemlange bane"

Tildellingen af knap 200 mio. kr. i EUDP's særpulje til Greensand understreger det danske commitment til CCS, fastslår Ineos' danske direktør, der nu kun mangler tilladelserne til at være klar til at lagre CO2 fra 2025. Der skal nok også blive plads til ting som grøn metanol – på sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs