EnergiWatch

USA: Tiden er inde til at overveje Kinas plads i WTO

Handelskrigen mellem verdens to største økonomier landede onsdag hos Verdenshandelsorganisationen, WTO, hvor USA stiller et krav om, at der bliver taget stilling til Kina medlemskab.

Foto: Ritzau Scanpix/Andrew Harnik

I en rapport, som er blevet fremlagt forud for gennemgangen af den kinesiske handelspolitik i WTO, skriver Kina, at landet har været en stærk fortaler for frihandel, siden det blev optaget i 2001. Kina understreger, at det har levet op til alle forpligtelser.

USA's WTO-ambassadør, Dennis Shea, som var blandt de første til at tale ved det første møde omkring Kinas handelspolitik, siger, at Kina har udnyttet dets medlemskab til at udnytte andre lande.

Han tilføjer, at hvis Kina får lov til at fortsætte denne ødelæggende praksis, så vil WTO blive ødelagt.

"Kina har ikke fuldt ud tilsluttet sig den åbne, markedsorienterede politik, som WTO er baseret på, og det er et problem, som man må behandle - enten i WTO eller uden for WTO," siger Shea.

"Dette opgør kan ikke længere udsættes, hvis WTO fortsat skal være relevant for det internationale handelssystem. Forandring er nødvendig."

Udtalelserne kommer efter, at præsident Donald Trumps administration har truet med at indføre nye toldafgifter på ti procent på kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder dollar.

De nye toldsatser vil blive implementeret om to måneder, tilføjer Lighthizer.

De nye toldsatser er den seneste udvikling i handelskrigen mellem verdens to største økonomier.

I sidste uge implementerede USA told på 25 procent på importerede kinesiske varer til en værdi af 34 milliarder dollar.

Kina svarede omgående igen ved at indføre told på amerikanske varer til en tilsvarende værdi.

Forsiden lige nu

Briterne vil både blæse og have mel i munden efter brexit

Nyhedsanalyse: Storbritanniens forslag til en aftale med EU efter brexit vil være godt nyt for fødevarevirksomheder og andre handels- og produktionsvirksomheder, mens servicevirksomheder og finansielle virksomheder til gengæld kan blive klemt. Parterne står dog stadig langt fra hinanden i forhandlingerne, skriver Watch Mediers EU-korrespondent, der er dykket ned i den såkaldte hvidbog.

Energikæmpe sender udskældte energibesparelser i nyt udbud

Cerius har gjort status efter forårets møgsag om et udbud af energibesparelser for et trecifret millionbeløb. Nu er man klar til at sende opgaven på markedet igen, og her forklarer netdirektøren, at man har "lyttet opmærksomt" til den tidligere kritik.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere