EnergiWatch

USA: Tiden er inde til at overveje Kinas plads i WTO

Handelskrigen mellem verdens to største økonomier landede onsdag hos Verdenshandelsorganisationen, WTO, hvor USA stiller et krav om, at der bliver taget stilling til Kina medlemskab.

Foto: Ritzau Scanpix/Andrew Harnik

I en rapport, som er blevet fremlagt forud for gennemgangen af den kinesiske handelspolitik i WTO, skriver Kina, at landet har været en stærk fortaler for frihandel, siden det blev optaget i 2001. Kina understreger, at det har levet op til alle forpligtelser.

USA's WTO-ambassadør, Dennis Shea, som var blandt de første til at tale ved det første møde omkring Kinas handelspolitik, siger, at Kina har udnyttet dets medlemskab til at udnytte andre lande.

Han tilføjer, at hvis Kina får lov til at fortsætte denne ødelæggende praksis, så vil WTO blive ødelagt.

"Kina har ikke fuldt ud tilsluttet sig den åbne, markedsorienterede politik, som WTO er baseret på, og det er et problem, som man må behandle - enten i WTO eller uden for WTO," siger Shea.

"Dette opgør kan ikke længere udsættes, hvis WTO fortsat skal være relevant for det internationale handelssystem. Forandring er nødvendig."

Udtalelserne kommer efter, at præsident Donald Trumps administration har truet med at indføre nye toldafgifter på ti procent på kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder dollar.

De nye toldsatser vil blive implementeret om to måneder, tilføjer Lighthizer.

De nye toldsatser er den seneste udvikling i handelskrigen mellem verdens to største økonomier.

I sidste uge implementerede USA told på 25 procent på importerede kinesiske varer til en værdi af 34 milliarder dollar.

Kina svarede omgående igen ved at indføre told på amerikanske varer til en tilsvarende værdi.

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs