EnergiWatch

DTU vil gøre Bornholm til energitest-ø

Bornholm skal omdannes til testcenter for fremtidens energiløsninger, mener DTU.

Foto: /ritzau/Lars Krabbe/

Med flere smarte digitale løsninger undervejs og med bæredygtige kilder er der behov, at Danmark finder ud af, hvordan man kan skrue de nye muligheder bedst sammen, mener DTU.

Der mangler viden og ikke mindst test af løsningerne og måder, hvorpå det kan implementeres uden både økonomiske tab og børnesygdomme, skriver DTU i en pressemeddelelse.

"Vi står lige nu med et mylder af nye muligheder, men det kan være svært at vurdere, hvilke valg der er de rigtige at træffe. Vi mangler ganske enkelt indsigten i, hvordan vi bedst skruer energiløsningerne sammen, så de bliver stabile og langtidsholdbare. Den viden har vi til gengæld alle forudsætninger for at få i Danmark ved at teste og demonstrere de forskellige teknologier og energiløsninger i samspil indenfor et afgrænset område. Det vil være en enorm styrke for danske teknologivirksomheder og deres muligheder for at udvikle løsninger til globale markeder med forskellig regulering," udtaler Frida Frost, der er COO for PowerLabDK, DTU, i pressemeddelelsen.

Hun peger på, at der i regeringens udspil til ny energiaftale er planer om at oprette en national testzone for fremtidige energiløsninger. Her kunne Bornholm være helt oplagt at bruge, påpeger hun.

Det skyldes ifølge Frida Frost, at øen er en miniudgave af hele Danmark med den samme forholdsmæssige fordeling af industri, befolkning, energiforsyning og meget mere.

"Bornholm er både en kommune og har status som en region, ligesom den har sin egen forsyningsvirksomhed. Det kan lyde som uinteressant i forhold til at løse udfordringen med fremtidens energi. Men en væsentlig brik i at finde den mest optimale løsning er også at kunne tænke i inddragelse af myndigheder både nationalt og lokalt," udtaler Frida Frost.

Ifølge pressemeddelelsen så vil Bornholm som testzone også kunne give økonomiske gevinster – blandt andet i forhold til eksportpotentialet. Dette skulle Deloitte have påpeget i en rapport fra slutningen af 2017, fremgår det af meddelelsen.

"Det er helt afgørende, at vi har mulighed for at afprøve teknologierne i "den virkelige verden", hvis Danmark fortsat skal sikre sin rolle som energiteknologisk pionerland. Bornholm som testzone for smart energi vil derfor være af stor betydning, da det vil give os mulighed for at teste nye markedsmodeller i et eksisterende miljø. Dette kan desuden bidrage væsentligt til at skabe forudsætningerne for en fortsat vækst af grønne teknologier for den danske energibranche," udtaler Claus Madsen, der er adm. direktør, i ABB i Danmark.

Bornholms Energi og Forsyning lider stort tab efter nedskrivning

Låge nr. 6: Elbiler på Bornholm

Mere fra EnergiWatch

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs