EnergiWatch

Stærk krone medvirker til længste tid med eksporttab i 21 år

Med endnu et fald i eksport af danske varer i april har virksomhederne rundet en milepæl.

Foto: Jan Arne Wold

For første gang i de over 21 år, Danmarks Statistik har ført regnskab med eksporten af varer, er eksporten faldet seks måneder i træk.

Faldet rammer dansk eksport bredt, siger chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen. Han peger især på en medvirkende årsag til faldet.

"Det kommer i samme periode, som vi har haft en markant styrkelse af vores valutakurs. Det kan betyde, at virksomhederne får færre penge, når de veksler deres varer om til danske kroner," siger Allan Sørensen.

"Danmarks Statistik opgør også eksport i mængdebegreber - kvantumindeks kaldes det. Der ser vi helt klart en opbremsning af eksporten, men ikke samme tilbagegang," siger han.

Ifølge Allan Sørensen er "en kurv af forskellige valutaer" svækket over for kronen over en periode. For eksempel den svenske krone, det britiske pund og ikke mindst den amerikanske dollar. Alle tre er vigtige danske samhandelspartnere.

"Dollaren vejer tungt, fordi mange andre lande følger dollarens bevægelser. I april for et år siden kostede en dollar næsten syv kroner mod seks kroner i april i år," siger han.

Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, giver samme forklaring.

"Det har kostet på eksporten, at dollaren faldt gennem en lang periode. Det rammer Danmarks eksportpriser målt i kroner, men mængdeudviklingen er ikke decideret dårlig," siger han.

Ifølge Danmarks Statistik faldt eksporten af varer med 2,0 procent i april. Faldet er trukket af næringsmidler, maskiner og kemiske varer, herunder medicin. I alt blev der eksporteret varer for en værdi af 51 milliarder kroner.

Opgørelsen dækker udenrigshandel med varer eksklusive skibe, fly, brændsel med videre. Den er korrigeret for normale sæsonudsving, oplyser Danmarks Statistik, der har opgjort tallet siden januar 1997.

Trump mener det alvorligt med kul - men branchen ryster stille på hovedet 

 

DI Energi: En grøn teknologi-platform vil kickstarte den grønne eksport 

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Vestas vælger tysk logistikpartner i Nordamerika

Den danske vindmølleproducent, der fra årsskiftet skifter DSV ud med Mærsk som primær logistikpartner, får fremover distribueret komponenter og reservedele i Nordamerika af en tysk logistikvirksomhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs