EnergiWatch

Gasselskaber advarer: Billigere fjernvarme skader samfundsøkonomien

Grøn Gas Danmark advarer nu om, at samfundsøkonomien kan komme til at lide, hvis landets fjernvarmeselskaber får adgang til billigere afgiftsfri brændsel. Samtidig kan det betyde skrotning af velfungerende teknologi før tid. (Opdateret med indlæg fra Dansk Fjernvarme)

Foto: PR

Det vil gå ud over den danske samfundsøkonomi, hvis de danske fjernvarmeselskaber fremover skal investere i varmepumper og biomassekedler, mener Susanne Juhl, der er adm. direktør i HMN og talsperson i interessefællesskabet af gasselskaber, Grøn Gas Danmark.

Det skriver Altinget.

"Grunden til, at fjernvarmen bliver billigere, er, at selskaberne som alternativ til naturgas med høje afgifter anvender brændsler uden afgifter. Og så er det jo ikke stor kunst at sænke priserne. Problemet er, at gasmotorerne fungerer fint, og at det svarer til at smide penge ud af vinduet at skrotte dem før tid," siger Susanne Juhl til mediet.

Ifølge Susanne Juhl så vil energiudspillets forslag om at frigøre fjernvarmesektoren fra bindingen til naturgas og kravet om at samproducere el og varme ganske vist føre til billigere fjernvarmepriser, men på den lange bane vil det ikke gavne samfundsøkonomien, påpeger hun.

Overfor mediet afviser hun, at kritikken blot kommer som et forsvar af gasselskabernes egen teknologi. Her siger Susanne Juhl, at naturgas ikke er blevet erstattet med ret meget andet end træflis. "Og den større visdom i den transformation er der andre end mig, der bestrider. Det her er ikke bare et branchesynspunkt."

Klart de frygter fremtiden

I et svar hertil har Anders Jespersen, der er økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme, skrevet et debatindlæg til Altinget, hvor han skriver, at det giver god mening, at Susanne Juhl er bekymret for gassektorens fremtid.

"Susanne Juhl påpeger, at der skal være positiv samfundsøkonomi i nye projekter. Men der skal også være positiv selskabsøkonomi, ellers foretager fjernvarmeselskaberne ikke investeringer," skriver Anders Jespersen og fortsætter:

"Her har gassen en kæmpe ulempe. Udover at være et relativt dyrt brændsel, så er der en høj statsafgift, som gør, at mange andre brændsler er billigere. Der er en grund til, at næsten alle af de over 100 solvarmeanlæg i fjernvarmesektoren er etableret ved kraftvarmeværker, som derved kan fortrænge kostbar naturgas."

Han påpeger, at de mest optimistiske prognoser viser, at omkring 20 pct. af varmebidraget i 2025 vil stamme fra solvarme og varmepumper. De resterende 80 pct. skal komme fra kraftvarmeværker og kedelanlæg. Og her er spørgsmålet så ifølge Anders Jespersen blot, hvilke brændsler de skal anvende. Anders Jespersen mener, at gassektorens grønne omstilling skal op i tempo, hvis den ikke skal kobles af.

Politikere vil have flere varmepumper – men er uenige om hvordan

Lilleholt: Varmepumper er fritaget for brændselsbinding 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs