EnergiWatch

Socialdemokratiet mangler flere milliarder til sine energiambitioner

S har højere ambitioner på energiområdet end regeringen, men har et hul i finansieringen på mere end 3,5 mia. kr. "Dybt useriøst," lyder kritikken.

Foto: Foto: MICHAEL DROST-HANSEN/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet mangler milliarder i finansiering til at indfri de ambitioner, partiet har fremført på energiområdet. Det skriver Jyllands-Posten.

Onsdag i sidste uge fastslog S og DF, at de under ingen omstændigheder vil være med til at finansiere et energiforlig med penge fra det såkaldte økonomiske råderum. Men hvor Dansk Folkeparti er klar til at neddrosle ambitionerne for et nyt energiforlig, har Socialdemokratiet flere gange sagt, at det ønsker at gøre mere end regeringen.

"Regeringen er alt for uambitiøs," sagde partiformand Mette Frederiksen (S) til Ritzau på dagen, da regeringen fremlagde sit udspil.

Men uden finansiering fra det økonomiske råderum, mangler S samlet mere end 3,5 mia. kr. i perioden frem til 2025 alene for at gennemføre de af regeringens tiltag, som S støtter. Dertil skal lægges, at S ønsker flere havvindmølleparker, flere vindmøller, flere elbiler og ekstra milliarder til grøn forskning. De udgifter har Socialdemokratiet ikke anvist konkret finansiering af. Det øger kravet til finansiering med milliarder, lyder det fra regeringen.

"Det er dybt useriøst, at et parti, der slår sig op på at have en økonomisk politik og fremstiller regeringen som ikke-grønne, har en finansiering, der overhovedet ikke hænger sammen," siger energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til Jyllands-Posten.

I regeringens udspil skal der efter planen bruges samlet 14 mia. kr. fra 2018 til 2025. Godt 4 mia. kr. skal finansieres af en aftale fra 2016 om at afskaffe den såkaldte pso-afgift og hæve bundskatten. Den største del af regeringens finansiering stammer dog fra det råderum, som S ikke vil røre.

Det eneste element, S har kritiseret i regeringens udspil, er en lavere elafgift, som partiet kalder en skattelettelse. Stryger man den lavere elafgift fra regnestykket, skal S stadig finde mere end 3,5 mia. kr. i perioden.

Socialdemokratiet fremlægger i deres energiudspil ingen tal eller beregninger, der viser, hvordan deres egne forslag skal finansieres. Energiordfører Jens Joel (S) anerkender, at der kan være en ubetalt regning før 2025, men mener, at partiet kan finde pengene.

"Det skal selvfølgelig finansieres," siger han til Jyllands-Posten.

Joel peger på dyrere biler og en fremrykning af finansieringen i pso-aftalen som mulig finansiering.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Jyllands-Posten ****

Elafgiftsrabat kan være nøglen til ny energiaftale

Kampen om 2030: I aften begynder energiforhandlingerne

Venstre forsvarer lavere afgift på el: "Grønt kan måles på mange måder"

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs