EnergiWatch

Klimaopråb bygger på meninger, ikke forskning

301 forskere forklarede i sidste uge i Politiken deres holdning i klimadebatten. Det afføder nu kritik, at kun en lille del af dem har forsket i klimaforandringer.

Foto: /Ritzau Scanpix/Martin Lehmann/

Med overskriften ”Klimaopråb: Politikere spiller hasard med vores fremtid” markerede 301 danske forskere på forsiden af dagbladet Politiken i sidste uge deres holdning i klimadebatten.

Hovedbudskabet lød, at økonomisk vækst må vige til fordel for en mere ambitiøs klimapolitik. Derudover mener forskerne, at det er sidste chance, hvis Paris-aftalens mål om maksimalt to graders global opvarmning skal indfries.

Det indlæg fik i går professor på Københavns Universitet Peter Sandøe til at skrive et læserbrev i samme avis med en opfordring til danske forskere om at være varsomme med at udtale sig som forskere uden at have forskningsmæssigt belæg for at gøre det, skriver Kristeligt Dagblad.

Problemet er ifølge ham ikke, at forskere går sammen og ytrer sig, men at det ud af de i alt 301 forskere, som har forenet sig, er et fåtal, som rent faktisk har forsket i ”klimaforandringer eller de økonomiske og politiske virkemidler, som kan bidrage til at forebygge dem,” som Peter Sandøe selv formulerer det i læserbrevet. Han kiggede listen igennem og fandt, at kun en lille del har en forskningsmæssig relevant baggrund.

”Der er ikke noget problem i, at forskerne som almindelige borgere er utilfredse med regeringens klimapolitik, men det er vigtigt, at det fremgår, når de som her ikke har noget særligt forskningsmæssigt belæg for deres synspunkt. Som forsker er det god skik, at man gør det klart, om ens udtalelser bygger på forskning eller på holdninger uden forskningsmæssigt belæg,” siger han.

Forskerne har haft mulighed for at skrive under ved at følge et link, som er blevet sendt rundt blandt danske forskningsafdelinger. Det link er fortsat aktivt og indeholder blandt andet indlægget i sin fulde længde samt en kort indledende tekst om, hvad initiativtagerne mener, der fra politisk side bør gøres. 
Indlægget har i skrivende stund flere end 375 underskrifter, og Peter Sandøe blev selv tilbudt at skrive under, da han fik tilsendt linket til sin mail. Han takkede nej.

”Med klimaopråbet bidrager forskerne til at fremme en udvikling, hvor alle deltagere i den offentlige debat blot bliver betragtet som politiske interessenter. Det er vigtigt, at der fortsat er tiltro til, at forskere går ud og siger noget med forskningsmæssigt belæg. Forskerne bag opråbet risikerer at bære brænde til det populistiske og forskningskritiske bål, som Trump og andre har tændt,” slår Peter Sandøe fast.

**** DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Kristeligt Dagblad ****

Klimaminister vil redde klimaet med vækst

301 forskere slår alarm: Danmark er langt fra klimamål

Mere fra EnergiWatch

Vestas bekræfter at stjålet data er delt

Data fra mølleproducentens it-systemer er blevet stjålet og tilbudt til tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs