EnergiWatch

Kommuner om bioposer fulde af plastik: ”Skandaløst" og "en ommer"

De grønne bioposer er fulde af plastik. Det berører de ni kommuner, som er medejere af Vestforbrændingen. Her mødes den nye undersøgelse med undren.

Foto: DONG Energy

De bioposer, som flere borgere i hovedstadsområdet sorterer kaffegrums, kartoffelskræller og æbleskrog fra i, er ikke så grønne, som man troede.

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at den bløde, grønne pose består af 71,8 procent fossilt plastmateriale, skrev Ingeniøren tirsdag.

Vestforbrændingen, som leverer bioposer til Københavns Kommune, leverer også bioposer til ni andre kommuner. Og her vækker nyheden om bioposerne undren.

Det viser en rundringning som TV 2 Lorry har lavet til de kommuner, der fortsat bruger bioposen.

"Det er skandaløst. Vi har jo bestilt, købt og brugt de poser i god tro om, at det var bioposer. Så det er en ommer," lyder det fra formand for Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget i Frederikssund, Tina Tving Stauning, Soc.Dem, til TV 2 Lorry.

Stod det til hende, så bør Frederikssund skifte til plastposer, men det er endnu ikke blevet behandlet politisk.

I Vallensbæk falder nyheden heller ikke i god jord.

"Jeg er nok lidt overrasket over, at den ikke er mere genanvendelig end som så. Jeg vil selvfølgelig have en pose, der er så klimavenlig som overhovedet muligt. Personligt kan jeg godt undre mig over, at det ikke er blevet testet før," siger Jan Høgskilde, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vallensbæk, Kons, til TV 2 Lorry.

Vestforbrændingen anbefaler ejerkommunerne at skifte fra bioposer til plastik.

"Med den løsning vi har i dag, bliver poserne sorteret fra ligegyldigt, om det er plastik- eller bioposer. Plastikposen er en bedre løsning, fordi vi får mere madaffald over i vores biogasanlæg end med bioposen. Derudover har borgerne en bedre oplevelse med plastikposen, fordi de oplever at bioposen går i stykker og klistre til deres spand," siger Camilla Bjerg Pedersen, konsulentchef ved Vestforbrændingen til TV 2 Lorry.

Vestforbrændingen forventer, at alle på nær Københavns Kommune vil følger anbefaling over og overgår til plastikposer af genanvendt plast. København vil muligvis også følge trop, men det er endnu uafklaret, oplyser Vestforbrændingen.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF TV2 LORRY ****

Københavnske bioposer er slet ikke øko-venlige

Hver tredje kommune indsamler nu bioaffald

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs