EnergiWatch

Regeringen lancerer national plan for cybersikkerhed

Med en milliard-indsprøjtning og 25 konkrete initiativer vil regeringen inddrage myndigheder, virksomheder og borgere i kampen for at styrke sikkerheden mod cyberangreb i Danmark.

Foto: /ritzau/Finn Frandsen

Efter flere vidnesbyrd om, at nogle af tidens største trusler mod Danmark kommer fra IT-kriminalitet, lancerer regeringen nu en national strategi for cybersikkerhed. Med en økonomisk indsprøjtning på halvanden milliarder kroner og 25 konkrete initiativer skal både myndigheder, virksomheder og borgere involveres i kampen mod kriminelle eller fjendtligtsindede cyberangreb.

Det skriver Berlingske tirsdag.

"Spørgsmålet er ikke længere, hvornår vi bliver angrebet, men hvordan vi står rustet, når det sker," siger innovationsminister Sophie Løhde (V), til Berlingske. Sammen med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) præsenterer hun tirsdag den nye samlede strategi.

USA: Russiske hackere skaffede sig direkte adgang til europæiske og amerikanske kraftværker

I alt 13 ministerier har været involveret i arbejdet med strategien, der omhandler alt fra ny lovgivning og en styrket koordinering imellem myndighederne til efteruddannelse af samtlige statsansatte samt øget undervisning af børn og unge om sikkerhedsrisici.

Samtidig oprettes et døgnbemandet »cybersituationscenter« under Center for Cybersikkerhed, der skal holde overblik og koordinere indsatsen i tilfælde af større angreb.

Centralt i strategien står desuden et forstærket fokus på seks samfundskritiske sektorer: energi, transport, tele, finans, sundhed og søfart.

"Man har kendt til problemer med hacking gennem flere år, men tingene har taget en drejning. Blandt andet russerne har løftet det op på et niveau, hvor det ikke nødvendigvis handler om at få viden, men om at forvolde skade, og særligt frygtede er angreb på vores centrale infrastruktur," siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Derfor får de seks udvalgte sektorer ordre på hver især at udarbejde en detaljeret plan for arbejdet med cybersikkerheden, og inden udgangen af året skal de alle have etableret en særlig enhed, der skal drive arbejdet med at forbedre sikkerheden.

Spiontjeneste: Ny hackerbølge kan ramme kritisk infrastruktur

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs