EnergiWatch

Solcelleejere politianmelder energiministeren

Den danske energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) bliver nu politianmeldt for overtrædelse af ministeransvarsloven.

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

På dagen, hvor energiminister Lars Christian Lilleholt skal stå side om side med statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsentere regeringens udspil et nyt energiforlig, vil der blive indgivet en politianmeldelse af energiministeren. Det erfarer EnergiWatch.

Politianmeldelsen vil blive indgivet torsdag morgen af foreningen Danske Energiforbrugere, Denfo, og vil omhandle brud på ministeransvarsloven. Mere specifikt mener Denfo, at Lars Chr. Lilleholt har overtrådt ministeransvarlighedslovens §2, §3, §3.1, §3.3 og muligt misinformeret Energiudvalget, skriver foreningen i anmeldelsen.

Baggrunden for politianmeldelsen er, at mere end halvdelen af de 90.000 danske solcelleejere har en bestemt type elmåler, der ikke pålideligt kan registrere, hvad husstandens nettoforbrug af el er. Mange danske energiselskaber har ikke installeret de såkaldte summationsmålere, og det er et problem, fordi danske solcelleejere og andre private energiproducenter i forbindelse med den udvidede solcellelov fra 2010 blev lovet, at de i modsætning til andre var fritaget for at betale energiafgifter af den el, som blev leveret til nettet, og som efterfølgende blev brugt af producenten selv. Det betyder, at mange betaler afgifter, de ikke skal, mener Denfo.

Fagmediet Ingeniøren har tidligere beskrevet måleproblemet, og her hed det på baggrund af tal fra Dansk Energi, at de berørte solcelleejere årligt betaler mellem 200 og 1.800 kr. mere i afgifter end de solcelleejere, som har en anden type elmåler.

Michael Hvitfeldt, der er formand for Denfo, har tidligere anslået, at sagen kan løbe op i en ekstraregning for staten på cirka en halv mia. kr.

I anmeldelsen peger Denfo på en række forhold, hvor det i følge foreningen står klart, at ministeren har kendt til problemerne i flere år, men undladt at handle.

Blandt andet skriver Denfo i anmeldelsen, at:

"Ministeren er vel vidende og orienteret d. 13. september 2016, at Energinet ulovlig opkræver transmissions og systemtariffer af el produceret af solcelleejerne."

Derudover henviser Denfo til den stævning af energiministeren, som foreningen i marts indbragte. Ved den lejlighed lød det fra Michael Hvidtfeldt, formand for Denfo:

"Nu er min tålmodighed sluppet op. Sagen bliver trukket i langdrag, selvom man sådan set har erkendt, at der er et problem. Resultatet er, at man bliver ved med at forskelsbehandle solcelleejere og udskrive regninger til tusindvis af dem. Regninger, de ifølge loven ikke skal betale."

 

Solcelleejere truer energiministeren med stævning

Regeringens energiudspil skal gøre det billigere at være dansker 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs