EnergiWatch

Ministeren overvejer at tøjle forsyningsselskabers luksusrejser

Det er blevet for almindeligt med frås for skatteborgernes penge i de danske forsyningsselskaber, mener Dansk Folkeparti, som ønsker nye regler på området. Ministeren vil overveje, om der skal hankes op og indføres nye regler.

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

De kommunalt ejede forsyningsselskaber kan stå over for ny regulering, når det kommer til selskabernes rejseaktivitet. Det fremgår af et skriftligt svar fra forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, efter Politiken i slutningen af februar kunne fortælle, at mange kommunalt ejede forsyningsselskaber hvert år bruger store summer på at rejse i udlandet på forbrugernes regning.

Avisen skrev dengang, at det er "almindelig praksis", at selskaberne bruger penge på "ekstravagante hoteller, fly på businessclass og byture i storbyer uden for Europa". Her havde man blandt andet talt op, at tæt på halvdelen af 45 kommunalt ejede forsyningsselskaber i løbet af de seneste fem år har sendt medlemmer af bestyrelsen, ansatte og ledende medarbejdere på rejser uden for kontinentet, ligesom 12 selskaber har godkendt rejser til mere end 80.000 kr.

Jeg bor selv i Fredericia, hvor vi har haft fokus på hele sagen om Ewii. Der er jo taget hånd om disse sager nu, men de viser, at man er gået langt over stregen.

Susanne Eilersen, kommunalordfører, DF

Historien har siden vækket genklang på Christiansborg, og nu vil ministeren "gerne overveje", om der kan være brug for nye, generelle regler på området.

"Jeg vil (...) opfordre til, at selskaberne og ejerne er opmærksomme på god selskabsledelse og ejerskabsvaretagelse, herunder overvejer om de eksempelvis vil fastsætte et sæt retningslinjer for forbrug og aktiviteter så som udlandsrejser i selskaberne. Samtidig vil jeg gerne overveje, om der er behov for generelle regler på området," hedder det i det skriftlige svar til energiudvalget, som blev offentliggjort onsdag.

Professor advarer elselskaber efter et år med møgsager

Svaret kommer efter ønske fra Dansk Folkepartis kommunalordfører, Susanne Eilersen. Hun mener, at at der er tegn på et skred i forsyningsselskabernes opfattelse af nødvendige udgifter på området.

"Den senere tid har vi set en række eksempler på, at der er en kultur på det her område, som desværre har flyttet sig. Nogle gange har der været eksempler på, at man er gået langt over stregen, og andre gange har sagen været, at fagligheden har været for lav, og udgifterne for høje. Derfor er der behov for, at vi får nogle regler på området, som står knivskarpt," siger Susanne Eilersen, som også er åben over for at diskutere regler for de ikke kommunalt ejede forsyningsselskaber.

Selskaber er allerede reguleret

Lars Chr. Lilleholt redegør i sit svar for, at forsyningsselskaberne over en bred kam er indtægtsrammereguleret, og at selskabernes "afholdte udgifter skal være nødvendige for leveringen af den givne forsyning." Videre gælder det for de kommunalt ejede forsyningsselskaber, at de også er omfattet af "grundsætningen om, at offentlige myndigheder skal udøve økonomisk forsvarlighed i forvaltningen."

Han afviser umiddelbart at kommentere direkte på, om forsyningsselskaberne har overtrådt reglerne i de eksempler på rejser, Politiken beskrev i februar.

Her kunne man blandt andet læse, at Hofors Lars Therkildsen i 2015 tog til Las Vegas og overnattede på det femstjernede hotel Bellagio, at Thomas B. Jørgensen fra Odense Renovation sammen med tre medarbejdere boede på et lignende luksuriøst hotel tæt på Gdansk 2014, og hvordan en delegation fra Ringsted Forsyning i 2016 spenderede næsten 100.000 kr. på en rejse fra Amsterdam til Paris ─ uden udgifter til fortæring.

Vil se på alle forsyningsselskaber

Susanne Eilersen glæder sig over, at ministeren vil overveje, om der er behov for yderligere regler. Hun vil følge op på sagen med Lars Chr. Lilleholt og, om det viser sig nødvendigt, selv fremsætte lovforslag på området.

"Jeg tror, at det for alle parter kunne være rart, hvis vi får de her regler præciseret. Man kunne også overveje, om der for §60-selskaberne (kommunalt ejede selskaber, red.) skal være en særlig revision af denne slags udgifter," siger hun.

Energidirektør købte tabsgivende selskab af sponsorpartner

Kommunalordføreren peger som et andet eksempel på skandalen om Vejle Havn, hvor udgifter til ekstravagante rejser og gaver er blevet udlagt som frås med skattekroner i millionklassen.

"Desuden bor jeg selv i Fredericia, hvor vi har haft fokus på hele sagen om Ewii. Der er jo taget hånd om disse sager nu, men de viser, at man er gået langt over stregen."

Nu er Ewii jo ikke et kommunalt ejet selskab, mener du, at man bør kigge på reglerne for fx andelsejede- eller andre forsyningsselskaber også?

"Det vil jeg gerne snakke med ministeren om, hvorvidt man kan. Fordi det er enormt ærgerligt, når vi ser de her ting. Jeg siger ikke, at selskaberne ikke må tage på studierejser, fordi det kan der være fornuft i, men vi er nødt til at få etableret en ramme, som bliver overholdt," siger hun.

Ministeren redegør i sit svar for, at der allerede er en del regler på området ─ hvor meget handler det her om et behov for flere regler, og hvor meget handler det om, at de eksisterende bliver efterlevet?

"Det handler for mig at se om en kultur, som er skredet i svinget. Derfor mener jeg, at bør på reglerne præciseret, så de står knivskarpt."

Flere energiselskaber kæmper med ulovlige dobbeltroller

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs