EnergiWatch

EU taber milliarder på kulkraftværker

Hvis EU udfaser kulkraftværkerne inden udgangen af næste årti, kan man undgå et tab på 22 mia. dollar, viser ny analyse.

Foto: DONG

En analyse fra den grønne tænketank Carbon Tracker vurderer, at EU kan undgå et økonomisk tab på 22 mia. dollar ved at udfase kulkraftværker inden udgangen af næste årti.

Det skriver Financial Times.

54 pct. af alle kulkraftværker i EU taber i dag penge. Ifølge Carbon Tracker vil tallet stige til 97 pct. i 2030, hvis de europæiske myndigheder overholder den globale klimaaftale fra 2015, der blev vedtaget i Paris.

"Økonomiernes udvikling har sendt EU's kulkraftværker ned i en dødsspiral," siger Matt Gray, analytiker hos Carbon Tracker, til Financial Times.

Allerede i 2024 vil det være billigere at producere vind- og solenergi end fortsat at drive de dyre kulkraftværker. Det skyldes dels at teknologien for vedvarende energi vil falde i pris og at prisen på luftforurening vil stige i 2021.

På trods af prognosen fra Carbon Tracker, der kommer mindre end en uge før næste klimatopmøde i Paris, er der indtil videre kun planlægt en samlet reduktion i kulkraftproduktionen i EU på 27 pct.

Ifølge Matt Gray er der flere grunde til manglende omstillingsparathed i Europa. Der er blandt andet dem, som på sigt håber, at energipriserne vil stige i de områder i EU, der er meget afhængige af kul. Derudover ser analytikeren mangle vilje fra politisk hold, da lukning af kulkraftværker vil koste arbejdspladser.

Danmarks kulforbrug stiger for første gang i fem år

Helveg efter nyt VE-mål: Skal fastholde højt tempo 

Mere fra EnergiWatch

Energiø og havvind er et "naturligt gearskifte" for Andel

Andel har aldrig været med til at udviklet en havvindpark, men nu er tiden inde, siger topchef Jesper Hjulmand. Energiselskabets ambitioner om havvind stopper dog ved den danske grænse, da et andelsselskab ikke skal bygge alle mulige mærkelige steder, siger han.

Spirii rejser 70 millioner til ambitiøs vækstplan

Det unge, danske ladeoperatørselskab Spirii har rejst 70 mio. kr. i sin tredje investeringsrunde med Nordic Alpha Partners som ledende investor. Nu skal ambitiøs vækstplan accelereres i Danmark og Europa.

Energi Danmark vil sælge PPA'er til mindre selskaber

Med et nyt produkt vil Energi Danmark pulje mindre virksomheder, så de kan finansiere ny vedvarende energi gennem en PPA. Den første aftale er allerede indgået med kølevirksomheden Claus Sørensen A/S og European Energy, der opfører to nye solcelleparker.

Vejrspecialister og problemejeren Ørsted vinder innovationspris

Energy Cluster Danmark overrækker årets innovationspris til projektet Euro Grid, der er en platform, som strømliner vejr- og energidata på tværs af landegrænser. Planen er nu at udrulle projektet i hele Europa, hvor der er potentiale for besparelser på op til 300 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs