EnergiWatch

Rusland bekræfter radioaktive fund flere steder

Mistanken, om at der i september var et udslip fra et gammelt russisk atomkraftværk, bliver forstærket.

Foto: Carolyn Kaster/AP/Ritzau

Ruslands meteorologiske institut bekræfter, at man har fundet ekstremt høje koncentrationer af isotopen Ruthenium-106 flere steder i landet.

Også de franske myndigheder melder om, at der har været højere koncentrationer end normalt af isotopen, der opstår når man splitter atomer i eksempelvis en atomreaktor.

Det skriver The Guardian.

"Undersøgelser af radioaktive gasser på observationsposter i Argayash og Novogarony har vist Ru-106 mellem den 25. september og 1. oktober," skriver Ruslands meteorologiske institut, Rosgidromet, ifølge den britiske avis.

Ved byen Argayash, der ligger ved Ural-bjergene i det sydlige Rusland nær grænsen til Kasakhstan, er der fundet koncentrationer på 986 gange det, der normalt er i naturen.

Argayash ligger ganske tæt på det gamle atomkraftværk Mayak, der blev bygget efter Anden Verdenskrig som en del af Ruslands atomprogram. I 1957 eksploderede en del af værket og spredte op mod 100 ton radioaktivt materiale.

Det er en af de største atomkatastrofer i verdenshistorien.

Nu blev stedet brugt til at behandle gammel radioaktivt materiale fra atomkraft.

Ifølge Carsten Israelson, der er chefkonsulent ved Nukleart Beredskab ved Beredskabsstyrelsen, får målingerne ikke beredskabets alarmklokker til at ringe.

"Der er ingen sundhedsmæssige problemer ved det her. Der var tale om så små mængder i Danmark, at det kun har akademisk interesse," siger han.

Ingen lande vil vedkende sig at stå for udslippet. De højeste målinger er dog fundet i Rusland.

Miljøorganisationen Greenpeace har derfor bedt den russiske anklagemyndighed om en undersøgelse af en eventuelt skjult ulykke, skriver The Guardian.

Det er ifølge Carsten Israelson ikke sandsynligt, at Ruthenium-106 kommer fra et uheld på et atomkraftværk.

"Hvis det havde været et atomkraftuheld, havde man fundet en blanding af forskellige stoffer. Der er i alle landene kun målt det ene stof," siger han.

Ifølge Carsten Israelson giver det ingen mening, at man snakker om koncentrationer, der er væsentlig højere end det naturlige niveau. Det skyldes, at det radioaktive stof ikke findes i naturen.

Stoffet kan stamme fra oparbejdning af kernekraftbrændsel eller fra fremstilling af radioaktive lægemidler i sundhedssektoren, mener chefkonsulenten

Der er ifølge ham størst sandsynlighed for, at det kommer fra en facilitet, der oparbejder kernekraftbrændsel. Normalt medfører den proces ikke udslip til atmosfæren.

 

/ritzau/

Britiske myndigheder dumper planer for kabler til atomkraftværk

Rusland: EU vil tvinge os til at opgive gasledning

Forsiden lige nu

Velux-chef jagter fortsat opkøb

Det helt store opkøb udeblev i 2017, men direktøren i VKR Holding garanterer, at det fortsat er planen at vokse både organisk og gennem opkøb.

Endnu et Maersk-skib ramt af brand i container

Endnu et Maersk-skib, Maersk Kensington, er blevet ramt af en brand i en container torsdag aften. Branden er under kontrol, og alle besætningsmedlemmer er i sikkerhed. Indtil videre tyder det ikke på, at der er sammenhæng med ulykken på Maersk Honam.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere