EnergiWatch

Analytiker: Drilling kan få nøglerolle i konsolideringen

Maersk Drilling kan blive en nøgle i opkøbspuslespillet takket været dets flåde af højt specialiserede jack-up- og flyderigge, lyder det fra analytiker.

Den pressede branche for borerigge og -skibe har brug for at slanke sig for at få indtjeningen tilbage på ret køl. Det kræver konsolidering - opkøb og fusioner - og her kan A.P. Møller-Mærsks Maersk Drilling spille en nøglerolle, vurderer analytikere fra Nordea.

Maersk Drilling har haft et "til salg"-skilt smækket på sig i et års tid i forbindelse med Mærsk-koncernens drejning væk fra olierelaterede forretninger og over mod et fokuseret sats på transport og logistik.

Mærsk-divisionens indtjening er styrtdykket, da der ikke længere er så meget borearbejde at udføre for de store olieselskaber - og de få kontrakter, der gives, er til meget lavere rater end tidligere. Den skæbne har også ramt mange andre konkurrenter, som har været tvunget til at skrotte rigge - og enkelte er gået konkurs.

Aktiviteten med opkøb og fusioner er allerede startet, og Nordea vurderer, at den vil fortsætte - især med amerikanske selskaber som igangsættere, da de har de største pengekasser.

Og på Nordeas kortlægning over mulige partnere i branchen mener banken, at Maersk Drilling kan få en central rolle.

"Maersk Drilling kan blive en nøgle i opkøbspuslespillet takket været dets flåde af højt specialiserede jack-up- og flyderigge. 13 af 15 jack-up-rigge kan arbejde i Nordsøen," skriver Nordea og fortsætter:

"Den perfekte dansepartner kunne være Seadrill eller Rowan, som ved en fusion ville blive størst inden for henholdsvis borerigge i alt eller jack-up-rigge specifikt, med en flåde som ingen andre kunne matche. Maersk Drilling har også en relativt god ordrebog."

Som en potentiel forhindring nævner Nordea, at Mærsk-familien, der ejer over halvdelen af A.P. Møller-Mærsk, har planer om at fortsætte som en "betydningsfuld" ejer af de frasolgte forretningsenheder. Eksempelvis har familiens investeringsselskab købt Maersk Tankers ud af Mærsk-koncernen.

Netop Rowan blev så sent som mandag sat i forbindelse med et eventuelt køb af Maersk Drilling for omkring 4 mia. dollar (cirka 25 mia. kr., red.), da Bloomberg News bragte oplysninger fra anonyme kilder frem. Analytikere har dog senere sået tvivl om de to selskabers match og den angiveligt lidt for lave pris.

Mærsk-toppen har givet sig selv to år - hvoraf der er godt et år tilbage - til at finde en løsning for Maersk Drilling, som kan indebære et salg, en fusion eller en selvstændig børsnotering.

Credit Suisse ser lettede aktionærer ved Drilling-salg

Mærsk-rival sender seks rigge på pension og tager milliardnedskrivning

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere