EnergiWatch

Lundin: Næsten 70 pct af Johan Sverdrup står færdigt i år

Næsten 70 pct. af det gigantiske Johan Sverdrup-projekt forventes at stå færdigt, inden året er omme, lyder det fra Lundin Petroleum, som er partner med blandt andre Maersk og Statoil på kæmpefeltet. Det svenske olieselskab er gået markant frem i første halvår.

Foto: PR-foto: Statoil

Selvom den første olie først forventes at blive pumpet op fra undergrunden i slutningen af 2019, så er der stor fremgang med opførelsen af det norske kæmpefelt Johan Sverdrup.

Sådan lyder det fra det svenske olieselskab Lundin Petroleum i forbindelse med selskabets kvartalsregnskab onsdag.

Fra koncernchef Alex Schneiter lyder det ifølge norske DN Investor, at olieselskabet forventer, at næsten 70 pct. af Johan Sverdrup-projektet vil stå færdigt inden årets udgang.

I selve regnskabet lyder det fra det svenske selskab, at konstruktionen af feltet går efter planen, og over halvdelen af feltets første fase indtil videre er opført.

"Både fase 1- og fase 2-omkostningerne er blevet reduceret og er i dag på mellem 137 og 152 mia. norske kr. sammenlignet med de oprindelige estimater i udviklingsplanen på 207 mia. norske kr. Denne bedrift af en overordnet reduktion i omkostningerne på omkring 30 pct. betyder, at breakeven-prisen for det fulde felt nu forventes at være langt under 25 dollars pr. tønde," lyder det.

Næststørste ejerandel

Med forventede ressourcer på mellem 1,9 og 3 mia. tønder olieækvivalenter er der store forhåbninger til Johan Sverdrup-feltet, som operatøren Statoil betegner som et af de vigtigste industriprojekter i Norge over de kommende 50 år.

Det norske olieselskab ejer 40,03 pct. af feltet og er samtidig operatør, mens Lundins norske forretning sidder på den næststørste ejerandel med 22,6 pct. Også Petoro, Aker BP og Maersk Oil har sikret sig en andel af feltet.

Det første synlige tegn på det gigantiske oliefelt blev i sidste uge en realitet, hvor jacket-fundamentet til den største af i alt fire platforme, nemlig Riser-platformen, blev installeret. Med en kampvægt på 26.000 ton er det den største på den norske sokkel, lød det fra Statoil.

Rekordhøj produktion

I regnskabet fra Lundin melder det svenske olieselskab om en rekordstor produktion på 86.100 tønder pr. dag i årets første halvår.

Omsætningen steg med hele 531,3 mio. dollars til 886,1 mio. dollars, og på bundlinjen steg nettoresultatet, medregnet valutaindtægter, til 204,8 mio. dollars mod 93,6 mio. dollars i samme periode sidste år.

Alene i andet kvartal var produktionen med i snit 89.500 daglige tønder højere end selskabets oprindelige udmeldinger, hvilket ifølge Lundin var et resultat af stærke resultater fra felterne Edvard Grieg og Alvheim.

Det medfører, at Lundin reviderer forventningerne til produktionen for hele året. Nu forventes selskabet et noget højere produktionsniveau på mellem 80.000 og 85.000 tønder om dagen. Driftsomkostningerne er på 4,6 dollars pr. tønde, hvilket er 30 cent lavere end tidligere forventet.

Norsk kæmpefelt stikker snuden gennem havoverfladen

Rapport peger på "enorme mængder" olie i Norge

Norsk rigselskab varsler op til 400 nye job 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs