EnergiWatch

Dansk eksport til Iran vingeskudt af Trump

Drømmen om store eksportgevinster fra Iran efter en lempelse af verdens sanktioner mod landet er falmet.

Foto: ritzau/Vahid Salemi/AP

Det danske eksporteventyr i Iran tog for alvor fart i 2016 med kraftig vækst, men i 2017 er interessen styrtdykket grundet fjendtlig retorik fra USA og besværlige forretningspræmisser.

Det skriver Børsen.

I 2016 blev de fleste af USA's og Europas sanktioner mod Iran ophævet, hvorefter dansk eksport steg med 54,6 pct. til 2 mia. kr. Årets første kvartal vidner dog om en tidlig afslutning på eventyret med et fald i eksporten til landet på 17,6 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

"Problemerne med pengeoverførsler er en showstoppper for, at virksomhederne kan få betaling for eksport til det iranske marked. Det kommer bag på mange, men interessen blandt danske virksomheder for det iranske marked er faktisk styrtdykket de seneste måneder," siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, til Børsen.

Dansk vindekspert skal stable Vestas-konkurrent på benene i Iran

Danske Bank er en af de få banker, som foretager overførsler til og fra Iran, men det er forbundet med stor forsigtighed, da USA ville slå hårdt ned på danske virksomheder, hvis amerikanske statsborgere var involveret.

Den amerikanske præsident Donald Trump har tydeligt valgt side i konflikten mellem Saudi Arabien og Iran. Samtidig er de seneste ugers boykot af Qatar fra de arabiske naboer også et stedfortræderopgør med Iran, hvilket yderligere sænker bankernes villighed til at deltage, skriver Børsen.

Maersk på spring i Iran efter atomaftale

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs