Pensionsselskaber vil lægge pres på oliegiganter

Olie- og gasselskaber har sat milliarder i olie, der ikke kan sælges, hvis verden opfylder Paris-aftalen om klimaændringer.
Foto: /ritzau/Charlotte de la Fuente
Foto: /ritzau/Charlotte de la Fuente
AF POLITIKEN

Nogle af verdens største olie- og gasselskaber har enorme pengesummer placeret i oliereserver, der ikke vil give noget økonomisk afkast, hvis målsætningerne i Paris-klimaaftalen skal overholdes. Sådan lyder konklusionen ifølge Politiken i en omfattende rapport, som det danske pensionsselskab PKA onsdag offentliggør sammen med fire andre europæiske pensionsselskaber. 

Hvis målet i Paris-aftalen om at holde temperaturstigningen på 2 grader frem mod år 2100 skal overholdes, vil efterspørgslen på olie falde. Og så vil pensionsselskabernes interesse i at investere i selskaber med mange milliarder i olie, der er svær at sælge, falde.

"De oliereserver, det kan betale sig at hive op, er jo dem, der ligger under en realistisk salgspris. Vi kan se, at 60 til 70 procent af nogle selskabers reserver ligger i olie, der sådan set ikke skal op af jorden. Så de selskaber er i virkeligheden slet ikke det værd, som det umiddelbart kunne ligne," siger Peter Damgaard, administrerende direktør i PKA til Politiken.

"Med de her tal kan vi sige til dem: Nu har I et problem, og det har vi også som investorer. Hvad siger I til det?"

Han slår fast, at "hele udgangspunktet er, at olien ikke skal op af jorden, fordi vi skal nå 2-gradersmålet", men at der nu også er et økonomisk argument for at lade blive, hvor den er.

"Så det gør sådan set 2-gradersmålet meget stærkere. Rapporten sætter en ekstra økonomisk streg under den grønne profil. Det er enormt vigtigt, for det er i virkeligheden kun økonomi, der kan flytte de store amerikanske selskaber," siger Peter Damgaard.

Det er nonprofit-tænketanken Carbon Tracker, der har udarbejdet rapporten, der ranglister verdens 69 største børsnoterede olie- og gasselskaber efter andelen af økonomiske aktiver, de har placeret i oliereserver, der ikke vil kunne omsættes til en god forretning, hvis efterspørgslen falder som følge af målsætningerne i Paris-aftalen. Højdespringerne på listen er de amerikanske selskaber Southwestern Energy og Apache. For begge selskabers vedkommende vurderer Carbon Tracker, at 60-70 pct. af oliereserverne kan udnyttes til en pris, der er lav nok for investorerne fra pensionsselskaberne.

Tophistorie fra Politiken distribueret af Ritzau.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også