EnergiWatch

Maersk Drilling-chef: Ser små tegn på et lidt bedre jack-up-marked

Kunderne er blevet mere interesserede, og Maersk indgår i dybere dialogere end tidligere, fortæller direktøren for Drilling-divisionen i Mærsk, der mener, at markedet ser bedre ud end det foregående år.

Det går stadig trægt med at få nye kontrakter, men der er trods alt små tegn på bedring i rigmarkedet, der ellers har voldt problemer i efterhånden flere år for Maersk Drilling og resten af branchen.

I seneste regnskab flager Maersk Drilling for, at der på det seneste har været indikationer af en bedre udnyttelsesgrad for jack-up-rigge i første halvår af 2017.0

"Vi ser, at kunderne er blevet mere interesserede, og det er nogle dybere dialoger, vi har med kunderne, end vi havde tidligere, så jack-up-markedet ser ud til at være bedre end det, der var sidste år," siger Jørn Madsen, direktør for Drilling-divisionen i A.P. Møller-Mærsk.

Det kommer efter næsten konstant faldende udnyttelsesgrad fra årsskiftet 2013-14, hvor der var tæt på 90 pct. af de globale borerigge og -skibe i arbejde, til omkring 56-57 pct. ved starten af 2017 ifølge tal fra Maersk Drilling og IHS Petrodata. I samme periode er dagsraterne for de bedste jack-up-rigge mere end halveret.

Jørn Madsen vil dog ikke erklære, at markedet nu har set lyset for enden af tunnelen for det pressede marked - det er endnu for tidligt.

Maersk Drilling holder dog fast i sin strategi om at holde sine arbejdsløse rigge mere eller mindre helt klar til nye kontrakter - såkaldt "warm-stacking" eller "varm oplægning".

"Det kan vi blive ved med, indtil markedet ændrer sig, eller vi tager en anden beslutning. I øjeblikket går vi ikke med overvejelser om at "cold-stacke"," siger Jørn Madsen.

Forskellen på en varm og kold oplægning er, om man fortsat holder riggen bemandet og holder liv i maskineriet om bord. Ved en kold oplægning kan det derfor tage flere måneder ekstra at få en rig helt klar til en ny kontrakt.

"I branchen er det typisk sådan, at dem, der har råd til at holde sig klar, de gør det. Enkelte af vores kolleger har kolde oplægninger, men det er typisk på grund af store finansielle problemer," fortæller Jørn Madsen.

Mens der muligvis er bedring på vej på jack-up-markedet, så vil der gå yderligere 6-12 måneder, før markedet for flydende rigge ser samme bedring, forudser Maersk Drilling.

Mærsk-datterselskabet ejer i alt 16 jack-up-rigge, hvoraf ni er fuldt beskæftigede i 2017. Af de resterende har fire slet ingen kontrakter i hånden, mens to er i arbejde i det meste af resten af året.

Blandt de otte flydende rigge og boreskibe har tre fuld beskæftigelse, mens fem er enten helt eller delvis arbejdsløse i 2017, hvis der ikke kommer nye kontrakter i hus.

Mærsk-CFO: Arbejder hårdt for at finde rette hjem til oliedivisioner

Mærsk-analytikere: Pæne takter på olien viser god styring af udgifter

Olieforretningen i Mærsk buldrer frem

Avis: Maersk Drilling er i problemer 

Mere fra EnergiWatch

Otovo henter ny global chef

Det norske solcelleselskab har ansat Pål Hauff Hvattum som chef for globale markeder. Hvattum kommer til Otovo fra en tilsvarende rolle i Adevinta.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs