EnergiWatch

Mærsk-analytikere: Pæne takter på olien viser god styring af udgifter

Analytikere ser positivt på resultaterne i Mærsk energiforretning for første kvartal, der viser stor omkostningsbevisthed.

Der er fine resultater i Mærsks energiforretning i første kvartal, hvor både Maersk Oil og Maersk Drilling leverede bedre end ventet og er de positive historier i regnskabet, lyder det fra to analytikere.

Selskabet har hjælp fra en stor stigning i olieprisen, men samtidig slår det igennem, at Mærsk har skåret ned på udgifterne gennem flere sparerunder.

Energy-divisionen kom ud af første kvartal med et overskud på 366 mio. dollar, hvilket er en fremgang fra 238 mio. dollar i samme periode året før.

"Den stigende oliepris koblet med meget stor omkostningsbevidsthed smitter rigtig positivt af, så Oil virkelig kan levere et solidt resultat, og samtidig ser Maersk Drilling også bedre ud, end det man kunne have frygtet i første kvartal," siger Morten Imsgard, der er aktieanalytiker i Sydbank.

Højere oliepris trækker op

Maersk Oil stod for næsten hele indtjeningen i Energy-divisionen, da forretningsbenet leverede et overskud på 328 mio. dollar, hvor der elelrs var ventet et overskud på 182 mio. dollar ifølge Ritzau Estimates - efter et minus på 29 mio. dollar i samme periode året før.

En stor del af fremgangen skyldes, at olieprisen i første kvartal lå på 54 dollar per tønde mod 34 dollar i samme periode sidste år, og at Maersk Oils driftsomkostninger er barberet med 31 pct. Det var til gengæld modsvaret af, at den daglige produktion faldt til 275.000 tønder fra 350.000.

"Det er selvfølgelig en positiv overraskelse på indtjeningen, men kigger man på de underliggende tal, så er det på en lavere produktion, så det er ret små svingfaktorer, som påvirker tallene," siger Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker i Alm. Brand.

Han peger i den sammenhæng på, at Mærsk-gruppen har fastholdt forventningerne til hele året i Energy-divisionen, der lyder på et overskud på 0,5 mia. dollar.

Drilling under pres

I Maersk Drilling lød overskuddet i første kvartal på 48 mio. dollar, hvilket var en positiv overraskelse, da analytikerne kun havde ventet et plus på 21 mio. dollar.

Der er dog tale om en tilbagegang fra 222 mio. dollar i samme periode sidste år. Divisionen er påvirket negativt af, at en stor del af selskabets borerigge ikke er lejet ud i øjeblikket, fordi de store olieselskaber holder igen med at lede efter ny olie.

A.P. Møller-Mærsk har varslet, at det inden udgangen af 2018 skal have fundet nye løsninger for ejerskabet af de fire selskaber i energidivisionen, som ud over Oil og Drilling også består af Maersk Supply Service og Maersk Tankers.

Der kan blive tale om frasalg, børsnoteringer, fusioner eller joint ventures med andre ejere.

"Der er nogle positive takter i energidivisionerne, men man kan sige, at det jo måske snart er historie i Mærsk, så markedets fokus vil nok ligge mere på transport- og logistikforretningen," siger Morten Imsgard fra Sydbank med henvisning til, at det forretningsområde skal tegne fremtiden for koncernen.

Olieforretningen i Maersk buldrer frem

Avis: Maersk Drilling er i problemer

Tidligere Maersk-direktør satser nu på bestyrelseskarriere

Lundin øger omsætningen vildt

Forsiden lige nu

Parlamentet skruer op for EU's grønne mål

Der er lagt op til hård kamp mod medlemslandene især omkring vedvarende energi, efter at EU-Parlamentet stemmer for 35 pct. VE i 2030 samt et tilsvarende mål for energieffektivitet.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere