Russisk gasgigant sender ansøgning til Danmark

Selskabet Nord Stream 2 beder inden for en uge officielt om lov til at etablere en gasrørledning i dansk farvand.
AF DR

Regeringen tvinges nu til at tage stilling til et stort ønske fra russiske Gazprom: De vil have lov til at etablere en gasrørledning gennem 140 kilometer dansk territorialt farvand, den såkaldte Nord Stream 2-gasrørledning.

Inden for en uges tid lander ansøgningen officielt hos den danske regering, bekræfter selskabet bag Nord Stream 2 til DR Nyheder.

"Vi har en klar tidsplan, og vi går efter tilladelserne i de relevante lande i de næste par uger," siger Ulrich Lissek, kommunikationschef i selskabet Nord Stream 2, til DR Nyheder.

Gasrørledningen vil gøre det muligt for det statsejede russiske selskab Gazprom, der ejer selskabet Nord Stream 2 100 procent, at eksportere mere gas til det europæiske marked.

Det koster mindst 60 milliarder kroner at lægge rørledningen. Men mulighederne for øget gaseksport til EU er det værd, fastslår Ulrich Lissek:

"Vi kommenterer aldrig interne fakta og tal. Det, jeg vil sige, er, at det er en god investering. Det er en rigtig god investering," siger han.

Hvis Nord Stream 2 bliver til virkelighed skal den føres på havbunden gennem Østersøen fra Rusland vest for Skt. Petersborg, tæt forbi Bornholm og videre med slutdestination i Nordtyskland øst for Rostock.

I alt 1.200 kilometer gennem Østersøen. Fordi gasrørledningen skal føres gennem dansk, finsk, tysk og svensk farvand, skal landene sige ja eller nej til projektet.

Både ja og nej kan give Danmark uvenner

Indtil videre har den danske regeringen ikke forholdt sig konkret til, om man vil sige ja eller nej, ligesom ingen regeringskilder har ønsket at kommentere på de nye oplysninger, om at ansøgningen er lige på trapperne, over for DR.

Flere gange har både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) samt forhenværende ministre i den tidligere regering opfordret EU til at tage stilling til spørgsmålet.

Og for få måneder siden sendte både den danske klima- og energiminister, Lars Christian Lilleholt (V), og hans svenske kollega et fælles brev til EU-Kommissionen og udtrykte et håb om, at kommissionen vil tage stilling til spørgsmålet.

EU er endnu ikke kommet med et officielt svar på, om Danmark kan sige nej.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR ****

Anders Fogh vil have Løkke til at afvise gasledning

Medie: EU-Kommissionen hælder til godkendelse af Nord Stream II

Løkke vil sende russisk gasledning videre til EU

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også