Rigselskaber kan have påført norsk skattetab på 50 mia kr

I en analyse vurderer norske Statistisk Sentralbyrå, at Norge siden 2001 kan have lidt et skattetab på omkring 50 mia. norske kr., fordi rigselskaber kan føre overskud ud af landet.
Foto: Transocean
Foto: Transocean

Norge kan have tabt omkring 50 mia. norske kr. i skatteindtægter, fordi rigselskaber, der opererer på norsk sokkel, kan føre overskud ud af landet, så de på den måde kan spare skatteudgifter i Norge.

Det vurderer norske Statistisk Sentralbyrå (SSB) i en analyse, hvor statistiskbureauet baserer tallet på den kvartalsvise investeringsstatistik for omkostninger til leje af rigge, som ifølge statistikbureauet viser, at 180 mia. norske kr. er ført ud af landet siden 2001.

Ifølge analysen hævder rigselskaberne, "at de organiserer sig i moderselskab, holdingselskab og operatørselskab blandt andet for at undgå dobbeltbeskatning."

"Det kan ske, fordi nogle lande praktiserer bopælsprincippet, hvor indtægten skal beskattes i det land, selskabet hører hjemme, mens andre lande benytter kildeprincippet, hvor indtægterne skal beskattes, hvor de er optjent, uanset hvor selskabet formelt set hører hjemme," skriver statistiskbureauet.

Blandt andet fremhæves skattesagen omkring Transocean, der i starten af i år blev frikendt i en længerevarende sag om udbytteskat. Med frifindelsen ved en domstol i Norge undgik selskabet, der har sit hovedkvarter i Schweiz, at skulle betale omkring 400 mio. norske kr. tilbage til den norske statskasse.

"Ifølge de retsafgørelser, som findes på området, har rigselskaberne fået medhold, men myndighederne forsøger at få rykket ved love og regler, som skal begrænse overskudsflytning. Men let bliver det ikke," siger Statistisk Sentralbyrås forfatter til analysen, Espen Søbye, ifølge mediet E24.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også