Maersk nedtoner dansk Shell-farvel

Der vil være et bredt køberfelt til det hollandske olieselskabs aktiver i den danske del af Nordsøen, mener rådgivningsvirksomhed.

Shell er på vej ud af den danske del af Nordsøen. Det meddelte Reuters forleden på baggrund af anonyme kilder, og med olieselskabets nylige frasalg af store dele af sine britiske aktiver, synes det måske heller ikke en helt usandsynlig udvikling.

Medie: Shell vil forlade Danmark

Heller ikke for Maersk. Men holdningen på Esplanaden er, at det ikke får de store konsekvenser for den danske operatør, hvis der skal findes en afløser i det danske undergrundskonsortium som afløser for det britisk/hollandske olieselskab.

"Hvis historien har noget på sig - og det kan godt være, at den har, for Shell har for nyligt solgt deres aktiviteter i Storbritannien - så vil det give os en ny partner, som indtræder i DUC med de rettigheder og forpligtelser, som Shell har i dag," skriver topchef Søren Skou i en mail til Berlingske.

"Vi mener ikke, at det vil have den store betydning for os."

Spørgsmålet er, hvem der eventuelt kommer til at overtage Shells andel. I Storbritannien gik rygterne igennem længere tid på, at selskaberne Neptune og Siccar Point skulle være interesseret. Det endte dog med at blive et tredje selskab, Chrysaor. Men fællestrækket for dem alle er, at det er investeringsselskaber med store kapitalfonde i ryggen.

En sådan kunne også meget vel tænkes at overtage Shells danske forretning, vurderer partner i rådgivningsvirksomheden KPMG, Morten Mønster over for Berlingske. Han mener, at der er et bredt muligt køberfelt, men peger også på, at det kan blive en politisk set speget sag, såfremt f.eks. tyske DEA – der er kontrolleret af den russiske rigmand Mikhail Fridman – skulle byde sig til.

Tidligere har danske politikere slået sig i tøjret ved tanken om russisk ejerskab af dansk energiinfrastruktur. Da Dong Energy skulle børsnoteres sagde den daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et interview til Bloomberg, at han "ville blive meget ked af det", hvis Gazprom eller et lignende selskab kom ind i det danske energiselskab.

Hjort: Ingen adgang for Gazprom ved børsnotering af Dong

I sagens natur er der selvfølgelig også forskel på et energiselskab, som den danske stat ejer majoriteten af, og en rolle som juniorpartner i den danske olieproduktion. Mens det naturligvis også er langt fra sikkert, at det overhovedet bliver aktuelt. Siden Shell begyndte at antyde frasalg i Nordsøen har der været en lang række mulige aftager i spil på rygtebørsen – blandt dem f.eks. også Maersk Oil.

Medie: Maersk Oil vil købe Shells aktiver i Nordsøen

Shell sælger ud i Nordsøen for 3,8 mia dollar

Sådan er Shell's salg i Nordsøen skruet sammen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også