EnergiWatch

Lav olieaktivitet sænker norsk industriproduktion

Den lave aktivitet blandt leverandørerne til olie- og gasindustrien medvirkede til en samlet, norsk produktionsnedgang i de sidste tre måneder af 2016. Industrien for konstruktion af skibe og olieplatforme var blandt andet mærket.

Den samlede, norske industri oplevede en produktionsnedgang i fjerde kvartal af 2016, og lav aktivitet blandt leverandører til olie- og gas-industrien bidrog til den udvikling, viser Statistisk sentralbyrås konjunkturbarometer for fjerde kvartal af 2016.

Det er særligt maskinindustrien, konstruktion af nye skibe og olieplatforme samt maskinreparation- og installation, som ifølge statistikbureauet har lidt under produktionsnedgang som et direkte resultat af olie- og gasbranchens lavere aktivitet.

Oliepris sender Chevron i minus i 2016

Samtidig noterer Statistisk sentralbyrå, at maskinindustrien og konstruktion af skibe og olieplatforme har de laveste udnyttelsesgrader af kapaciteten, som nogensinde er registreret for de to industrier, siden målingerne begyndte i 1990.

Den nuværende situation og den forventede udvikling på kort sigt for de to industrier får da også karakteren "meget svag" af det norske statistikbureau, mens industrien maskinreparation- og installation får bedømmelsen "svag."

Under historisk gennemsnit

De sæsonjusterede tal for konjunkturindikatoren for den samlede, norske industri var i fjerde kvartal på -0,4 mod -5,1 i det foregående kvartal, hvilket er under det historiske gennemsnit på 3,0. Indikatoren tager udgangspunkt i de forskellige industriers forventninger til produktion, ordrebeholdning og varelager.

Ifølge Dagens Næringsliv var der på forhånd ventet en indikator på -1 blandt de økonomer, Bloomberg havde indhentet estimater fra. Til den norske avis bemærker Nordeas chefanalytiker Erik Bruce, at "udsigterne for norsk industri er ikke vældigt gode, for vi ved, at olieinvesteringerne også kommer til at falde i år."

Statistisk sentralbyrå bemærker, at forventningerne til første kvartal af 2017 overordnet set er positive blandt flere industriledere, hvor der blandt andet ventes en stigende ordretilgang på såvel hjemme- som eksportmarkedet. Producenterne af "investeringsvarer," der dækker over de nævnte leverandører til olie- og gasindustrien, er dog negative i deres bedømmelse af udsigterne.

Færre selskaber går på norsk oliejagt

Statoil: To ulykker kunne have haft fatal udgang

2550 færre DNV GL-ansatte på tre år

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere