EnergiWatch

Omstridt atomkraftværk får 3,6 milliarder at lukke for

Efter flere års skærmydsler accepterer EDF's ledelse nedlukningen af Frankrigs ældste atomkraftværk. Men måske øjnes der en bagdør for fortsat produktion.

Det franske energiselskab EDF har godkendt nedlukningen af atomkraftværket Fessenheim. På et møde tirsdag eftermiddag accepterede bestyrelsen den franske regerings betingelser for nedlukning af det 1.840 MW store kraftværk, når det næste år fylder 40 år, og kompensationen på omkring 490 mio. euro (3,64 mia. kr.) til dekommissionering og videreuddannelse af medarbejdere.

Det oplyser selskabet i en meddelelse.

"Med denne beslutning fra bestyrelsen, sikrer EDF overholdelsen af den lovgivning, der indfører en øvre grænse for Frankrigs installerede nukleare elkapacitet, mens det på samme tid sikrer vores virksomheds og kunders interesse til det yderste," siger EDF's adm. direktør, Jean-Bernard Lévy i meddelelsen.

Den øvre grænse blev indført i 2015 som et af de politiske værktøjer i den efterhånden mangeårige proces med at få lukket Frankrigs ældste atomkraftværk. Et af præsident Francois Hollande valgløfter ved tiltrædelsen i 2012. Egentlig er den videre ambition at skære en tredjedel af landet nukleare produktion, så kernekraft kun dækker 50 pct. af elproduktionen i 2025, men Fessenheim har i høj grad været symbolet på omstillingen.

Frankrig lancerer grønne reformer for 74 mia.

EDF har omvendt været indædt modstander af den nedlukning. Indtil for få dage siden var der tvivl om, hvorvidt et flertal bestyrelsen ville acceptere regeringens betingelser, eller om selskabet ville forsøge at hale processen yderligere i langdrag. Frankrig går til valg til april, og favoritten til at afløse Francois Hollande – republikaneren Francois Fillon – har flere gange slået fast, at han ikke vil lukke Fessenheim.

Imidlertid har EDF muligvis også bygget en sådan bagdør ind i den accept, bestyrelsen gav tirsdag. Der er således skrevet ind i aftalen, at den er betinget af myndighedernes godkendelse af det nye atomkraftværk Flamanville 3. Det er "planlagt til slutningen af 2018", noterer EDF sig.

Over for Financial Times fastlår et anonymt bestyrelsesmedlem, at nedlukningen langt fra er nogen given sag trods tilsagnet.

"Spørgsmålet om Fessenheim er langt fra afgjort," siger han til avisen.

"Afhængigt af hvad der sker til valget, så er det muligt, at vi ender med ikke at lukke Fessenheim ned."

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs