EnergiWatch

VW betaler milliarder i bod til USA for miljøfusk

Den tyske bilproducent Volkswagen erkender skyld og vil betale for bedrageri med udledning af kvælstofilte fra dieselbiler. Samtidig lægger bilmærket sig forrest i feltet over klodens mest solgte.

Foto: Rainer Jensen/AP/RITZAU

Volkswagen (VW) har indgået forlig med USA for 4,3 mia. dollar. efter en skandale om snyd med udledning af kvælstofilte fra dieselbiler. Det svarer til lidt over 30 mia. kr.

Den amerikanske udenrigsminister siger onsdag, at den tyske bilproducent vil erklære sig skyldig i forsøg på at bedrage USA og amerikanske forbrugere.

Justitsminister Loretta Lynch siger ifølge nyhedsbureauet DPA, at VW desuden har brudt miljøloven.

Bilfabrikanten skal betale 2,8 mia. dollar i bøde. Desuden er parterne blevet enige om en betaling på 1,5 mia. dollar for brud på blandt andet miljøloven og toldreglerne.

USA vil sigte seks VW-ansatte i forbindelse med sagen.

Verdens mest solgte bilmærke

Siden skandalen om snydesoftware i millioner af VW's dieselbiler tog fart i efteråret 2015, har virksomheden gennemgået store forandringer — blandt andet med fyringer af chefer.

Men den tyske producent har ikke solgt færre biler af den grund — tværtimod.

Faktisk er Volkswagen nu verdens største.

VW har i en årrække været enten nummer to eller tre på listen over klodens mest sælgende bilmærker ifølge Den Internationale Organisation for Bilproducenter (OICA).

Med de friske tal for december 2016 ser det ud til, at Volkswagen er lidt større end Toyota, som tidligere har toppet listen.

VW solgte sidste år 10,3 mio. biler. Det er en stigning på 3,8 pct. fra 2015. Toyota solgte en procent mere i 2016 i forhold til året forinden, skriver DPA.

11 mio. biler var ifølge VW udstyret med det lille program, der kunne få dieselbiler til at fremstå mere miljøvenlige i officielle test.

Dette stykke snydesoftware betød blandt andet, at biler solgt i USA kunne udlede et 40 gange højere niveau af kvælstofilte, end loven tillader.

/ritzau/

VW indgår forlig i USA om dieselskandale

VW vil have amerikansk sagsanlæg afvist

Tesla sagsøgt for uventet acceleration

 

Forsiden lige nu

Danfoss-direktør: "Det er fuld kraft frem"

Det er lykkedes for den danske industrigigant at løfte både omsætning og resultat markant i 2017, men forventningerne til det indeværende år er store, og det samme er pengepungen, der skal bruges på både udvikling og opkøb. Her ser Danfoss blandt andet et stort potentiale i elektrificering.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere