EnergiWatch

EU-domstol suspenderer gasåbning til Gazprom

En polsk klage til EU-domstolen over EU-kommissionens godkendelse af tysk rørledning har foreløbig virket.

I oktober offentliggjorde EU-kommissionen en vigtig beslutning for det fremtidige europæiske gasmarked, da den sagde ja til, at det russiske energiselskab Gazprom kan sende mere gas igennem den tyske Opal-rørledning.

Rørledningen er russernes hovedindgang til det nordtyske, central- og østeuropæiske marked via den nuværende Nord Stream 1-forbindelse og er desuden vigtig for etableringen af den kontroversielle Nord Stream 2-ledning.

Tidligere havde russerne af konkurrenecehensyn kun lov til at bruge 50 pct. af Opal-ledningens 36 mia. kubikmeter store kapacitet, mens resten af kapaciteten har stået tom. Det ændrede Kommissionens beslutning, så russerne fik yderligere adgang til den resterende kapacitet.

Den beslutning faldt ikke i god jord i Polen og fik det polske statsejede energiselskab PGNiG til at klage til EU-domstolen, fordi man bl.a. frygter, at øget adgang til Opal-ledningen vil lette russernes mulighed for at afskære de østeuropæiske landes forsyning.

Nu forlyder det, at klagen foreløbig har virket.

Flere oplysninger på vej

I hvert fald skriver det polske energiselskab i en meddelelse på dets hjemmeside, at EU-domstolen har anerkendt klagen og derfor har suspenderet Kommissionens beslutning.

"EU-domstolen har besluttet, at de argumenter, som er blevet fremsat af PGNiG Supply and Trading er valide og har suspenderet EU-Kommissionens beslutning," skriver energiselskabet.

Polakkerne havde indgivet hele 14 anklagepunkter om Kommissionens beslutning til EU-domstolen, som bl.a. omhandlede overtrædelse af konkurrencelovgivningen, men også at EU-kommissionen har foretaget sin beslutning på en diskriminerende måde.

Ifølge PGNiG har domstolen nu bedt om flere oplysninger i sagen fra både EU-Kommissionen og fra det polske energiselskab.

I meddelelsen fra PGNiG understreger man samtidig, at man fortsat er stærkt utilfreds med, at EU-kommissionen, som tog beslutningen om Opal-spørgsmålet i slutningen af oktober, endnu ikke har offentliggjort det konkrete indhold i og baggrunden for beslutningen.

Beslutningen fra EU-kommissionen ville give Gazprom mulighed for at benytte 80-90 pct. af kapaciteten i Opal-ledningen, og ifølge PGNiG nåede russerne op på udnyttelse af kapaciteten på 81 pct. den 26. december.

Polakker sagsøger EU-kommissionen for russisk gasåbning

Truslen fra Rusland aflyser svensk havpark på 2,5GW

Norge åbner op på vid gab for olieboring i Arktis

Dong og Gazprom ender i retssag over gaskontrakter

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere