EnergiWatch

Iran får Opecs reduktionsmål til at vakle

Opec-landene skal i næste måned mødes for at nå til enighed om at sænke gruppens samlede olieproduktion i et forsøg på at hæve olieprisen. Imens pønser Iran på at øge sin produktion yderligere.

Bijan Namdar Zanganeh, Irans olieminister (midt for). | Foto: John Moore/AP/POLFOTO

Iran, Opecs tredjestørste medlem, arbejder på at kunne skrue op for sin olieproduktion til 4 mio. tønder om dagen inden årets udgang. Det skriver Bloomberg, som peger på, at den nyhed kan give anledning til komplikationer, når Opec-landene i næste måned mødes for at nå til formel enighed om at sænke gruppen samlede olieproduktion på et ordnært Opec-møde i Wien.

Landets olieminister, Bijan Namdar Zanganeh, fastholder imidlertid, at han håber, at Opec på mødet i Wien vil nå til enighed om, at reducere gruppens samlede olieproduktion – men altså uden Irans deltagelse.

Iran producerer i dag 3,89 mio. tønder olie om dagen.

Iran søger derimod at investere omkring 200 mia. dollar i landets olie, naturgas og petrokemiske industrier, for at øge produktionen og salget, der fortsat er under niveauet i 2012, hvor Iran blev underlagt strengere sanktioner. Siden 2012 er Iran gået fra at være Opecs andetstørste medlem til i dag at være tredjestørste medlem opgjort på produktion.

På længere sigt er målet en gennemsnitlig daglig produktion på 4,28 mio. tønder råolie foruden 1 mio. tønder kondensat inden for fire år, lyder det fra Zanganeh.

På Wien-mødet skal Opec-medlemmerne blive enige om at reducere gruppens samlede olieproduktion, hvor det på seneste møde i Algeriet er blevet foreslået at reducere produktionen med mellem 32,5 mio. og 22 mio. tønder om dagen.

Giovanni Staunovo, råvareanalytiker ved UBS Group, peger på, at mødet udfordres af iranernes udmeldning. Der er allerede åbent for, at Iran måske fritages for at skulle reducere, men det kan ifølge Staunovo ende med, at Opec-medlemmerne alle møder op med et højere produktionsniveau, hvorfra der så skal skæres eller fryses.

Iransk udmelding sænker olieprisen

Iran klar på olieaftale, men den får en pris

Fremmede milliarder skal genrejse Irans olieindustri

Opec: Oliepriskrigen fortsætter 

Mere fra EnergiWatch

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Kulforbruget er steget markant i 2021

Koldt vejr og lav produktion fra vindmøller betød, at de centrale kraftværker i Danmarks kulforbrug er steget med en tredjedel indtil videre i år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs