Norge siger nej til Gazprom i Nordsøen

Den norske regering vil begrænse russisk indflydelse i Nordsøen gennem selskabet OMV, som Gazprom har investeret i. Det skriver det norske netmedie e24.

Norge ønsker angiveligt ikke, at Rusland får for meget at skulle have sagt i Nordsøen. I hvert har den norske regering sagt nej til, at Rusland kan eje mere end 25 pct. af det østrigske olieselskab OMV, som arbejder i den norske del af Nordsøen.

Det skriver e24

Historien er blandt andet kommet frem hos Reuters, som har talt med topchef i Gazprom Alexander Medvedev. Ifølge Gazprom-chefen har selskabet indgået en aftale med det østrigske selskab OMV om at bytte ejerandele. Byttehandlen vil betyde, at OMV kan få en ejerandel på 24,9 pct. i et af Gazproms sibiriske felter. Til gengæld skulle Gazprom så få ejerskab i et af OMV's felter i Nordsøen, og det er det ejerskab, de norske myndigheder vil begrænse til 25 pct.

"Vi snakker nu om, hvornår vi kan få godkendelse fra de norske myndigheder. Der skal være et møde med departementet, og vi skal få at se, hvorfor de begrænser deltagelsen i holdingselskabet til 25 pct. Vi ønsker ikke en sådan situation. Vi håber ikke, at det bliver en politisk sag," siger Medvedev til Reuters.

Den russiske stat ejer 50 pct. af Gazprom. OMV er ikke operatør på nogle af Nordsø-felterne, men har licens til dem.

Dong og Gazprom ender i retssag over gaskontrakter 

Olien sender russisk økonomi i dybfryseren 

Rusland udsætter olieboringer med to til tre år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også