EnergiWatch

Oliegiganter overlader Nordsøen til de små fisk

Mindre olieselskaber boltrer sig i stigende grad i Nordsøen mens mange af de store selskaber fortrækker. Forklaringen findes i de reducerede vækstmuligheder.

Foto: Carsten Ingemann

Europas største offshore-industri findes i Nordsøen, men her er det ikke længere de største olieselskaber, der dominerer. I stedet overlader giganterne i stigende grad den omkostningstunge Nordsø-scene til mindre olieselskaber, og det er en udvikling, der ventes at fortsætte. Således skriver Bloomberg på baggrund af en række interviews med oliefolk på den nyligt afsluttede ONS-messe i Stavanger.

”Mønstret for ejerskaber er under forandring i Norges offshore-industri,” siger John Browne, der er CEO i L1 Energy – investeringsselskabet for den russiske mangemilliardær Mikhail Fridman. L1, som bl.a. ejer olieselskabet DEA, har selv købt sig adgang til Nordsøen med sidste års overtagelse af henholdsvis RWE’s og Eons norske olie-enheder.

Olieprisens deroute har tidligere lagt en dæmper på overtagelser og selskabshandler, hvor de købende og sælgende parter ofte har været stærkt uenige om værdifastsættelsen, men nu lader det til, at parterne er begyndt at nærme sig hinanden på det punkt, mener Statoil’s M&A-cfef, Russel Alton.

Opkøb i gang igen

Ifølge data fra Wood Mackenzie har antallet af selskabshandler i industrien i de seneste måneder fået mere fart på. Alene i juli blev der solgt olie- og gas-selskaber for 11 mia. dollars.

Et af de markante opkøb fandt sted i juni i år, da Det Norske overtog BPs norges-aktiviteter.  BP er næsten 40 gange så stort et selskab som Det Norske.

Handlen til 1,3 milliarder dollars var “det første tegn på en større restrukturering på den norske sokkel. Der vil komme mere,” siger Arne Trondsen, der er seniorpartner investeringsselskabet HitecVision.

Store producenter som BP, Shell, og Total har skåret ned på og solgt fra i forsøget på at opretholde indtjeningen fra den faldende omsætning.

De fleste har reduceret investeringer I olieudforskning, og begrænset antallet af nye norske projekter.

“Det betyder ikke, at alle de store er på vej væk, men for nogle af dem vil Nordsøen ikke længere være et vækstområde,” lyder det fra Arne Trondsen.

Det svenske selskab Lundin Petroleum havde sidste år lige så meget efterforskning på den norske sektor som det statslige norske olieselskab Statoil, der er et otte gange så stort selskab.

Lundins produktion kan blive mere end fordoblet i år efter at selskabets lovende Edvard Grieg-felt sidste år indledte sin produktion.

Norges samlede produktionen er halveret siden 2000. Landet har forsøgt at tiltrække mere konkurrence til Statoil, der står for over 70 pct. af råolien.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs