Goldman Sachs er skeptisk over fastfrysning i Opec

Det vil være et dårligt træk af Opec, hvis sammenslutningens lande beslutter sig for at fastfryse produktionen på sit nuværende høje niveau. En fastfrysning kan desuden føre til, at de amerikanske producenter vejrer morgenluft.
Foto: Wintershall
Foto: Wintershall

Opec risikerer at skyde sig selv i foden, hvis de forsøger at holde hånden under olieprisen.

Ifølge Bloomberg News er en fastfrysning af produktionen på dagsordnen, når sammenslutningen af olieproducerende holder uformelle drøftelser i næste måned.

Men det vil være et dumt træk, mener finanshuset Goldman Sachs. En stigning i olieprisen kan betyde, at de amerikanske producenter, der har højere omkostninger, igen får blod på tanden.

Samtidig har Saudi Arabien og Iran skruet op for produktionen i juli, og derfor risikerer landene at lægge sig fast på et niveau, der kan vise sig at være uholdbart på sigt, skriver Goldman Sachs i et notat mandag.

Ny rapport: Nu begynder olieprisen sit comeback

I stedet mener bankens analytiker, at det ville være langt mere gavnligt for markedet, hvis der kom ro på gemytterne i en række olieproducerende lande.

"En optøning af relationerne mellem de involverede parter i området, hvor produktionen er forstyrret af konflikter, vil være meget mere relevant for en rebalancering end en fastfrysning i Opec, som vil efterlade produktionen på et rekordhøjt niveau," lyder det i notatet fra Goldman Sachs uden at nævne en specifik region.

Der kan dog være tale om Nigeria. Her har oprørsgruppen Niger Delta Avenger gennem længere tid angrebet landets olieproduktion, men nu har erklæret, at den vil stoppe angrebene og i stedet forhandle med regeringen.

Udmeldingen fik paradoksalt olieprisen til at falde efter, at den fredag kravlede over 50 dollars, da en aftale kan betyde, at Nigeria atter kan skrue op for produtkionen. Tirsdag morgen ligger prisen for en tønde Brent-olie omkring 48-49 dollars.

Olieprisens opstigning bremset af Irak og Nigeria

Derfor kan oliespekulanterne tage fejl

Benhård spekulation præger oliemarkedet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også