Partner melder om lav breakeven-pris i Johan Sverdrup

Det norske kæmpefelt, hvor også Maersk Oil er inde i varmen, kan vise sig at blive en langt bedre forretning end hidtil antaget.
Foto: Statoil
Foto: Statoil
RITZAU FINANS

Prisen på at producere olie fra det store norske Johan Sverdrup-felt kan blive en hel del lavere end hidtil antaget.

Lige nu beregnes den til omkring 30 dollar per tønde, fortæller svenske Lundin Petroleum, der er partner med A.P. Møller-Mærsks Maersk Oil i feltet, i sit regnskab for andet kvartal.

Det er dermed lavere end de hidtidige meldinger om en såkaldt breakeven-pris omkring 40 dollar per tønde, som både feltets operatør, Statoil, samt Maersk Oil og olieanalytikerne fra Wood Mackenzie har beregnet.

Men de seneste års krise i oliebranchen med færre nyinvesteringer har presset priserne på udstyr og tjenester ned for de fem olieselskaber, der udvikler Johan Sverdrup, og derfor kan de nyde godt af en meget lavere udgiftsprofil.

Og springet fra 40 til 30 dollar per tønde betyder især en hel del, hvis olieprisen holder sig omkring de nuværende godt 42 dollar per tønde nordsøolie.

Parterne har meldt om investeringer for omkring 108,5 mia. norske kr. i den første fase af feltet - omend det tal kan blive lavere på grund af besparelser.

Johan Sverdrup har den ekstra fordel, at det er et sjældent stort felt, så der ventes høj effektivitet i produktionen, der ventes at komme op på mellem 315.000 og 380.000 tønder olie om dagen, når første fase er fuldt oppe at køre.

Første olie ventes i 2019 for feltet, der ejes 40,03 pct. af operatøren Statoil, 22,6 pct. af Lundin Petroleum, 17,36 pct. af Petoro, 11,57 pct. af Det norske oljeselskap og endelig 8,44 pct. af Maersk Oil.

Medie: Olie-fald kan fremskynde frasalg af Maersk Oil

Statoil får overraskende underskud i andet kvartal

Maersk Oils svenske Sverdrup-partner topper global vækst

Det norske kæmper med indtjeningen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også