"Alt afhænger af den tilmeldte mængde gylle"

Opførslen af et biogasanlæg nær Esbjerg hænger i en tynd tråd, da der ikke er nok landmænd, der vil levere gylle.
Foto: REFA Energi
Foto: REFA Energi

Biogasprojektet ved Korskro nær Esbjerg har vanskeligheder ved at få et tilstrækkeligt antal leverandører tilmeldt, således at oprettelsen af et biogasanlæg kan blive en realitet.

Lige nu overvejes det, hvorvidt projektet skal fortsætte, fordi man stadig er under 20.000 såkaldte dyreenheder tilmeldt.

Efter planen er det Nature Energy, der skal aftage gassen fra gyllen, som på anlægget bliver forvandlet om til grøn gas, der kan ledes ud i naturgasnettet. Hos Nature Energy fortæller projektlederen Jesper Bundgård til Jysk Landbrugsrådgivning, at d. 15. august bliver skæbnedagen for biogasprojektet ved Korskro.

Her mødes bestyrelsen i holdingselskabet bag Nature Energy for at tage stilling til, hvorvidt projektet skal lægges i graven eller ej.

"Alt afhænger af den tilmeldte mængde gylle. I Nature Energy er vi parate til at etablere både en konventionel og en økologisk linje. Men det kræver tilslutning nu," siger Jesper Bundgård til Jysk Landbrugsrådgivning.

Presset økonomisk

Få kilometer fra Korskro har Nature Energy stor succes med et biogasanlæg, der blev indviet for et års tid siden. Faktisk er efterspørgslen så stor, at der i øjeblikket er venteliste for leverandørerne til Holsted-anlægget.

Leverandørforeningens formand, Henning Bloch, fortæller til Jysk Landbrugsrådgivning, at der bliver afholdt møde i Esbjerg blandt leverandørerne. Det kalder han for "det sidste skud i bøssen".

Han har tidligere fortalt til Jysk Landbrugsrådgivning, at antallet af tilmeldte dyreenheder er mere end halveret. For landmændene har afmeldt en del af den gylle, som de allerede havde meldt til.

"Det er helt klart den pressede økonomiske situation i landbruget, der er en udfordring. Leverandørerne skal betale for at komme med, og den betaling bliver større, jo flere dyreenheder, der tilmeldes," sagde Henning Bloch til Jysk Landbrugsrådgivning og fortsatte:

"Men vi har netop givet leverandørerne mulighed for at vælge et medlemskab uden betaling af grundbeløbet på 25.000 kr. plus 250 kr. pr. dyreenhed. I stedet slipper de med et behandlergebyr, men får så heller ikke den forrentning, som de andre leverandører får af deres indskudskapital."

Behandlergebyret lyder på tre kr. pr. ton gylle.

Ifølge Jysk Landbrugsrådgivning er gødningsværdien på afgasset gylle højere end almindeligt gylle, og det udleder mindre CO2.

Henning Bloch refererer også til en IFRO-rapport, der konkluderer, at for hver ton gylle, der behandles i et biogasanlæg, sker der en reduktion på 31 kg CO2. For en besætning på 500 dyreenheder drejer det sig altså om, at der fjernes 350.000 kg CO2.

Nature Energy fik hul på biogassen

Fynboer køber gas for 600 mio. kroner

Fyns største biogasanlæg slår dørene op til grøn varme til 7.000 husstande

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også