IEA advarer mod stigende afhængighed af olie fra Mellemøsten

De lave oliepriser betyder gyldne dage for de mellemøstlige olieproducenter i Opec. Det internationale energiagentur advarer mod stigende afhængighed af billig olie fra regionen, skriver Financial Times.
Foto: /ritzau/Hassan Amar/AP
Foto: /ritzau/Hassan Amar/AP

Den store efterspørgsel på billig olie har givet de mellemøstlige olieproducenter den største markedsandel siden 1970'erne. Samtidig kan den store efterspørgsel betyde, at de globale markeder i stigende grad risikerer at blive afhængige af olie fra regionen, vurderer det internationale energiagentur, IEA, overfor Financial Times.

"Mellemøsten er den primære importkilde. Jo højere væksten i efterspørgslen er, jo mere har vi (forbrugerlandene) behov for at importere," siger Fatih Birol, Executive Director, IEA, til avisen.

Hallo: Virkeligheden kalder Saudi-Arabien 

I modsætning til oliekrisen i 1980'erne, hvor Opec endte med at skrue ned for produktionen for at få priserne op på et rentabelt niveau, har de 13 medlemslande i denne ombæring valgt at sætte hårdt mod hårdt og fastholde produktionen som modsvar på især den store strøm af amerikansk skiferolie, der har presset olieprisen i bund siden 2014.

Opec-producenterne har relativt lave omkostninger, mens olie- og gasselskaber uden for Opec er i fuld sving med at skære i budgetter og dreje på alle tilgængelige knapper i et desperat forsøg på at sænke omkostningerne. Den udvikling rammer produktionen, og olie fra lande som Saudi-Arabien, Irak og Iran går nu ind og fylder hullerne op.

De mellemøstlige producenter står i dag for 34 pct. af den globale olieproduktion med 31 mio. tønder om dagen, viser tal fra IEA. Det er det højeste punkt siden 1975, hvor landene sad på 36 pct.

Da olie fra Nordsøen for alvor ramte markedet tilbage i 1985, dykkede Opec-landenes markedsandel til blot 19 pct., skriver Financial Times.

Olieprisen dykker efter britisk EU-exit 

Iran sælger olie til Europa som før embargo

IEA: Oliemarkedet nærmer sig balance

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også