Røkke er blevet Norges ubestridte oliekonge

I Danmark blev han bl.a. kendt som den norske rigmand, Kurt Thorsen snød. I Norge er Kjell Inge Røkke kendt som manden fra Molde, der startede som fiskedreng, og siden som regel har trukket det længste stå. Med skabelsen af Aker BP har han gjort det igen.

Historien om den i dag 57-årige Kjell Inge Røkke er historien om drengen fra Molde, der tog hyre på en fiskerbåd i Alaska og sidenhen kun har styret mod stjernene.

I fredags kunne han sætte endnu en juvel i kronen, da aftalen mellem Det Norske og BP om at skabe Aker BP blev indgået efter to ugers hektiske forhandlinger, der betyder, at Røkke igen sidder tilbage med ekstraordinært gode kort på hånden.

Med næsten halvedelen af aktierne i Aker har Røkke den væsentligste enkeltstemme i det selskab, der får 40,1 procent og dermed den største aktiepost i Aker BP. Mere end BP, der får 30 procent af aktierne, og mere end andre aktionærer i Det Norske: 29,9 pct.

Røkkes magtbase i norsk erhvervsliv og især i den norske offshore-sektor er selskabet Aker asa, som han ejer to tredjedele af. Det har en kontrollerende post i de helt centrale olie- og offshoreselskaber Aker Solutions, Det norske oljeselskap og Kværner. Blot inden for få uger har Aker solgt de to havbrugs-selskaber Havfisk og Norway Seafood Group for 3,2 milliarder norske kroner til Lerøy Seafood Group, som er kontrolleret af en af Norges øvrige erhvervsdynastier, Møgster-familien.

Går all in på olie

Derfor kan man sige, at Kjell Inge Røkke er gået all in på olie på et tidspunkt, hvor mange betvivler fremtiden for den sorte energi, hvor prisen for olien er i bund, men hvor det uden tvivl er det rigtige tidspunkt at købe aktiver op, hvis man vil gøre en god forretning.

Røkke, der i Danmark blev rullet ind i Thorsen skandalen, og først fik en erstatning i 2010 efter en tur i Højesteret, er dog kendt for en næse, der kan opsnappe en god handel på lang afstand.

Siden har som ung mand tjente sine første penge i det barske hav ved Alaska, er det kun gået en vej fra den første investering i et skib, som siden er blevet til et imperium omkring hans personlige selskab Aker. Nu sidder han tungt på hele værdikæden af olieproduktion i Norge med en stemme, man ikke kan se bort fra i det nye olieselskab, der er det tredjestørste i Norge efter Statoil og Total.

Ifølge den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv var det i høj grad personen Røkke, der gjorde forskellen, da der endelig kunne landes en aftale op til weekenden efter et usædvanlig kort forløb, hvor der skulle opnås enighed om store milliardbeløb. "For at være helt ærlig, så tror jeg ikke, handlen var blevet til noget uden Røkkes personlige involvering," lyder det i en kommentar fra BPs koncernchef Bob Dudley.

Lidenskab lukkede aftale

Aker BP har en samlet produktion på 122.100 tønder olieækvivalenter om dagen. Produktionen fordeler sig på 78 pct. flydende produkter og 22 pct. gas. Selskabet vil bestå af en portefølje på 97 licenser, hvoraf Aker BP selv vil være operatør på de 46.

Det Norske bidrager blandt andet med sin andel i Johan Sverdrup-feltet på 11,57 pct., hvor også Maersk Oil er repræsenteret. Partnernes jagt på effektiviseringerne i det højt profilerede projekt har bragt break even ned på et niveau, som ifølge Det Norske nu ligger under 30 dollars pr. tønde olie.

I kraft af de reserver, som BP Norge og Det Norske hver især lader indgå i det nye selskab, er det forventningen, at Aker BP kommer til at ramme en produktion på 250.000 tønder olie i 2023.

Ifølge den norske avis Dagens Næringsliv fandt det første møde sted mellem BPs topchef og Kjell Inge Røkke for kun to uger siden. Fredagen efter, den 3. juni, var der møde igen i London, hvor Akers koncernchef Øyvind Eriksen også deltog, hvor Dudley bl.a. så en "lidenskab" hos Røkke, som fik betydning for, at der kunne landes en aftale.

Så stort bliver Norges nye olie- og gasselskab

BP og Det norske skaber ny energikæmpe

Aker går ind Solstad Offshore med stor kapitalindsprøjtning

Aker Solutions taber en stor del af omsætningen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også