Så stort bliver Norges nye olie- og gasselskab

Med en aktieudstedelse på 10,8 mia. norske kroner overtager olieselskabet Det Norske BP's norske aktiviteter som en del af en fusion, der skaber det nye, norske olie- og gasselskab Aker BP. Få overblikket over den nye spiller her.
Foto: Wintershall
Foto: Wintershall
AF JOHANNES HARTKOPF-MIKKELSEN, SHIPPINGWATCH

"Markedet er blevet hyper-kompetitivt, men det er ganske enkelt ikke en løsning for os at forlade dette land efter 50 år."

Sådan sagde BP's CEO Bob Dudley, da han indledte en pressebriefing om det nye olieselskab Aker BP. Et selskab, der reelt er en fusion af BP Norway og det norske olieselskab Det Norske, der har Aker som hovedaktionær. Topcheferne bag aftalen understregede over for pressen, at det ikke kun handler om transaktioner, men om langvarige relationer, og fra Akers side sagde CEO Øyvind Eriksen, at han ikke kunne forestille sig nogen bedre måde at fejre Akers 175 års jubilæum.

Her kommer et overblik over fusionen og det nye selskab.

Transaktionen

Ved at udstede 135,1 mio. aktier køber olieselskabet Det Norske aktiviterne i BP Norge AS. Aktierne vil koste 80 norske kroner stykket, og dermed ender prisen for BP Norge AS på 10,8 mia. norske kroner.

Aker ASA køber derefter 33,8 millioner af aktierne i Aker BP ASA til samme pris på 80 norske kroner stykket. Det svarer til en investering på 2,7 mia. norske kroner, hvilket bringer Aker op på den ønskede ejerandel. Ifølge Akers årsrapport for 2015 ejer Aker 49,9 pct. af Det Norske.

Når alle transaktionerne er på plads, vil ejerstrukturen i Aker BP ASA så sådan ud:

  • BP: 30 pct.
  • Aker: 40,1 pct.
  • Andre aktionærer i Det Norske: 29,9 pct.

Selskabet

På baggrund af produktionen i 2015 har Aker BP en samlet produktion på 122.100 tønder olieækvivalenter om dagen. Produktionen fordeler sig på 78 pct. flydende produkter og 22 pct. gas. Selskabet vil bestå af en portefølje på 97 licenser, hvoraf Aker BP selv vil være operatør på de 46.

Det Norske bidrager blandt andet med sin andel i Johan Sverdrup-feltet på 11,57 pct., hvor også Maersk Oil er repræsenteret. Partnernes jagt på effektiviseringerne i det højt profilerede projekt har bragt break even ned på et niveau, som ifølge Det Norske nu ligger under 30 dollars pr. tønde olie.

I kraft af de reserver, som BP Norge og Det Norske hver især lader indgå i det nye selskab, er det forventningen, at Aker BP kommer til at ramme en produktion på 250.000 tønder olie i 2023.

 

Grafik: Det Norske

Dermed vil Aker BP ifølge præsentationen af det nye selskab med årene blive det største, uafhængige olie- og gasselskab på den norske sokkel. Statoil og Petoro, som begge er ejet af den norske stat, er derfor udeladt i sammenligningen.

Grafik: Det Norske

Aker BP lægger fra første færd en strategi for dagen, hvor opkøb står højt på dagsordenen. Selskabet skal forsøge at udnytte de muligheder, som opstår, fordi olieselskaber i denne tid er tilbøjelige til at sælge ud af sine ejerandele i forskellige felter. Derfor ser Aker BP for sig, at det gennem opkøb og sammenlægninger (M&A) er muligt at opnå en produktion, som i 2023 ligger et godt stykke over 300.000 tønder om dagen.

Grafik: Det Norske

Aker BP vil få omtrent 1400 medarbejdere, hvoraf 850 kommer fra BP og 550 fra Det Norske. Hovedkontoret for det nye selskab vil blive i Oslo-forstaden Lysaker.

Fusionen forventes at være gennemført i tredje kvartal 2016, hvis altså de relevante norske og europæiske myndigheder giver grønt lys.

BP går sammen med olieselskabet Det Norske 

Tysk olieselskab halverer staben i Norge 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også