EnergiWatch

Shell vil ud af 5-10 lande

Efter overtagelsen af BG vil olieselskabet frasælge aktiver for 200 milliarder, skærpe profilen til og fyre yderligere 2.200 ansatte.

Foto: Alastair Grant/AP/Polfoto

Der var næsten noget botanisk poesi over Shells melding i forbindelse med tirsdagens kapitalmarkedsdag. I en meddelelse skriver selskabet således, at det "besvarer det ændrende landskab ved at omforme Shell."

Bag de ord, der skal "kreere en investeringscase i verdensklasse", er der dog godt gang i hækkesaksen. Selskabets adm. anlægsgartner Ben van Beurden bekræfter således planen om at nedlægge yderligere 2.200 stillinger oven på de godt 10.000 fyringer, der er annonceret de seneste par år, lige som der skal frasælges oliefelter, højbede og andre aktiver formedelst 30 mia. dollar (196 mia. kr.) frem mod 2018.

Shell forventer at de første 6-8 mia. dollar sælges fra i år. Som led i den høst vil det britisk/hollandske olieselskab forlade 5-10 unavngivne lande, oplyses det. Der sættes ikke navn på landene, men foruden det nylige farvel til Arktis mente avisen Sunday Times i marts at vide, at Shell var på vej ud af Nordsøen, hvor selskabet er involveret i 11 felter på norsk og britisk sokkel.

Medie: Shell på vej ud af Nordsøen

I hvert fald kan det konstateres, at selskabet hverken deltog i den 7. udbudsrunde herhjemme eller i den seneste norske koncessionsrunde.

Shell dropper norsk oliejagt

Shell og Mærsk opgiver dansk oliejagt

Som mange haveejere vil vide, er det også meget sundt for nye spirer at luge lidt ud i de visnende sager, der mest bare står og skygger. For selv om den primære begrundelse fra Shell er udviklingen i olieprisen – der dog tirsdag nåede sit højeste niveau i år – så er det et liden skjult faktum, at i hvert fald en del af spareiveren skyldes den gæld, olieselskabet pådrog sig med sin omkring 333 mia. kr. dyre overtagelse af BG.

 

Opkøbet har medført, at Shell har gearet op fra 14 pct. ved årets udgang til 26 pct. efter årets første kvartal. En gældspost, der trods tidens lave renter fik Moody's til at vurdere, at der tidligst i 2018 leveres et positivt cashflow, da ratingbureauet i april nedgraderede selskabet.

Moody's trøstede dog med, at det anså opkøbet for at være en god forretning på lang sigt. Anderledes kritisk har mange af Shells aktionærer trods accepten af opkøbet forholdt sig, og et hovedbudskab fra Bert van Beurden på kapitalmarkedsdagen syntes da også at være at forsikre om visheden i satsningen.

Shells aktionærer siger ja til megafusion

"Vi ser rent faktisk, at det er mere værd, end vi troede, det ville være," konstaterede topchefen ifølge BBC.

I hårde tal vurderer Shell i sin nye mellemlange strategi, at det vil høste yderligere 1 mia. dollar i synergieffekter end de annoncerede 3,5 mia. pund, der tidligere har været udmeldt.

Mens strategien ikke indeholdt antydninger af, hvilke lande der skal forlades, sætter olieselskabet dog navn på lidt af det modsatte. Brasilien og Den Mexicanske Golf repræsenterer "verdens bedste ejendomme på dybt vand", konstateres det, og dybhavsboringer er et område, Shell sætter sin lid til. I 2020 kan produktionen fordobles fra 450.000 til 900.000 daglige tønder olieækvivalent, lyder det.

Derudover blev tirsdag også annonceret investeringsbeslutning om et polyethylenværk i den amerikanske delstat Pennsylvania, der skal løbe på skifergas. I skiferafdelingen vil selskabet fremover fokusere på Nordamerika og Argentina, blev det konstateret.

Det er dog ikke det eneste fremtiden byder. For som det kom frem i sidste måned, så er Shell med i et af de konsortier, der har budt i den verserende hollandske havmølleauktion, og olieselskabet vil på flere fronter vise, at det har grønne fingre, blev det forsikret. I sidste måned blev der i trit med tidens ånd sågar oprettet en division for grøn energi i Shell.

Shell udfordrer Dong på hollandske havmølleprojekter

Shell opretter division for grøn energi

"Der er potentiale for at Shell kan opnå betydelig skala og rentabilitet. Efterhånden som energitransitionen folder sig ud, planlægger vi at etablere en portefølje, der skal udbygge vores etablerede styrke udi kulstoffattige biofuels, vandkraft og smarte kundeløsninger; så vel som i sol og vind. Mange af disse aktiviteter komplimenterer selskabets aktuelle naturgasstrategi," fastslås det i oplægget.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs