Dong sætter katastrofefelt i Nordsøen til salg

Efter at have droppet byggekontrakten er Dong klar til at tage skridtet videre og overveje at sætte en del af Hejre-feltet til salg.

Det skulle være kronjuvelen i det fortsatte danske olieeventyr men er endt med snarere at ligne simili. Efter at have brugt milliarder på Hejre-feltet kun for at have en opslidende retssag med konsortiet bag den fejlslagne platform i sigte efter sidste måneds ophævelse af byggekontrakten, åbner Dong Energy nu op for at sælge ud af det engang så lovende felt i Nordsøen.

Det siger finansdirektør Marianne Wiinholt til Berlingske.

"Vi tror stadig, at der er et stort potentiale i området, og vi arbejder sammen med Bayerngas på, om vi kan få et kommercielt attraktivt projekt ud af det. Ender vi med det, er det klart, at vi ikke ser os selv som operatør af sådan en udbygning, og vi ser heller ikke os selv opretholde en ejerandel på 60 pct.," siger hun.

Aktuelt er netop det Dongs andel af feltet, mens omtalte Bayerngas ejer de sidste 40 pct. Værdien af de ejerandele blev kort før årsregnskabet nedskrevet med hvad der udgjorde størstedelen af den samlede nedskrivning på 16 mia. kr.

Dong barberer 16 mia. af E&P - hårdt slag for børsplaner

Derudover sætter Dong heller ikke samme pris på olie som tidligere, al den stund at energikoncernen helst vil være så grøn som muligt, når den skal børsnoteres. Det blev blandt andet udstillet med kvartalsregnskabet onsdag, hvor det blev nævnt, at kun mellem 5-10 pct. af de fremtidige investeringer - der i 2016 er skåret ned til 18-21 mia. kr. - skal tilflyde olie- og gasdivisionen.

Dong strammer bæltet helt ind for sin oliedivision

Når de almindelige investeringer i vedligehold og måske en enkelt basse til kaffen ude på platformen fredag formiddag er betalt, efterlader det ikke meget at lave nye felter for. Om end Dong i regnskabet fastslår, at den femte brønd på Hejre bliver boret til maj.

For selv om der er en olieterminal i Fredericia, rørledninger og i hvert fald stellet til en platform klar ude på Nordsøen, så skal der formentlig fortsat alvorlige investeringer til. Blandt andet hvis olien skal suges op andetsteds fra efter skrinlægningen af den angiveligt tåbeligt tunge platform.

Foreløbigt skal Dong dog bruge penge på at finde ud af, om Hejre kan blive et kommercielt attraktivt projekt, siger Marianne Wiinholt til Berlingske. Førend det er det ikke muligt at markedsføre projektet, pointerer hun.

Dong ophæver byggekontrakt for Hejre

Dong går markant frem i første kvartal

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også