Ny teknologi skal give Statoil billigere undervandsboringer

Et nyt plug-and-play koncept for undervandsboringer kan gøre det enklere og billigere at bore efter olie i Barentshavet, siger Statoil. Selskabet er desuden klar til at skræmme livet af folk med svømmende robot-slanger.  
JENS NIELSEN

Cap-X hedder konceptet, som ifølgfe Statoil kan kappe 30 pct. af omkostningerne ved horisontale undervandsboringer i  tynde olielag , sådan som de for eksempel ses i Barentshavet, hvor Norge netop har skudt oliejagten i gang.

Statoil viste det nye, næsten plug-and-play-enkle koncept på Barents Sea-konferencen i Hammerfest. Her demonstrerede selskabets teknologiboss, Margareth Øvrum, hvordan Cap-X har gjort subsea-grejet så meget mindre end hidtil - helt ned til en fjerdedel - at man vil kunne gennemføre langt flere af boreoperationerne fra skib snarere end platform, og dermed holde omkostningerne nede.

Undersøiske boringer udgør en markant del af dagens olieudvinding. Statoil oplyser, at omkring halvdelen af al olie, selskabet henter op af havet, kommer fra subsea produktionssystemer.  

En video, der demonstrerer Cap-X-konceptet, kan bl.a. ses her.

Statoils teknologi-udvikling rummer også andre veje til besparelser på havbunden.

Slangerobot

En ny type robot, der svømmer som en slage, og af sig selv kan opsøge og angribe opgaver, er langt fremme i udviklingsstadiet. Fasktisk så langt,  at dens skyhøje creep-faktor i kombination med frygten for menneskedens skæbne under et fremtidigt robotherredømme måske kan ende med at skaffe Statoil mere omtale end selskabets oliefund.

Slangerobotterne skal svømme rundt ved undersøiske olierigge og af sig selv foretage inspektions.- og vedligeholds-opgaver, ligesom de skal kunne fjernstyres fra et skib (hvis de ellers er villige til at lade sig styre).

Formodentlig for ikke at skræmme alt  livet af publikum har Statoils partner i projektet, Kongsberg Maritime, kun produceret en meget kort video, der viser de animerede, koldt tænkende slangerobotter vride og vende sig. Se den her.

Slange-formen gør, at robotterne nemmere end traditionelle firkantede ROV’er (remotely operated underwater vehicle) kan udføre inspektions- og service-opgaver på undersøiske boreanlæg, hævder parterne bag den nye skabning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også